”Hurmeen kolumni löi puulla päähän – lämmitetään niillä mieluummin mummonmökkejä vastaisuudessakin”

Tuomo Hurme haukkuu kolumnissaan (SK 10.5.) vihreiden nykylinjan ja uusien ratkaisujen etsimisen ilmastonmuutoksen ja luontokadon pysäyttämiseksi.

Hän kirjoittaa sarkastisesti, että Rauman Vihreän valtuustoryhmän tekemä aloite pienydinvoiman rakentamisesta vähentäisi puun polttoa ja sillä pelastettaisiin ilmasto ja uhanalaiset metsälajit.

Vähäpäästöisen energian lisäämisen vaihtoehdoksi Hurme kehottaa puoluetta hakemaan varastosta ketjut ja pysäyttämään puunjalostustehtaiden tuotannon kahliutumalla koneistoihin, toisin sanoen rikolliseen toimintaan.

Oikeassa Hurme on siinä, että puu jää parhaiten metsään kasvamaan, kun puusta jalostetaan mahdollisimman vähän tuotteita, kuten sitä sellua tai paperia.

Huomiotta jää se, millä paperituotteet korvataan. Digitalisaatio nimittäin vaatii myös sähköä. Hurme on siinäkin ihan oikeassa, että antaa mummonmökkien lämmetä takkapuilla vastaisuudessakin. Pienydinvoimalla halutaan ratkaista suurten keskittymien lämmitystarve, ei yksittäisten kotitalouksien. Mittakaava mummonmökin tai keskisuuren kaupungin energian tarpeen täyttämisestä puuta tai turvetta polttamalla on melkoisen suuri.

Hurme päättää kolumninsa kertomalla, että vihreän ajattelun lähtökohtana pitäisi olla tuotannon, kulutuksen ja ihmisten vähentäminen sekä energiantarpeen sekä niitä käyttävien laitosten supistaminen.

Ajatuksesta löytyy myös vihreiden nykyiseen politiikkaan sopivia teemoja, kuten kestävämpien tuotteiden tuottamisesta halvan massatuotannon sijaan sekä vähemmän energiaa käyttävistä tuotantotiloista.

Joukossa on myös melko pelottava ajatus ihmisten vähentämisestä. Mahtaisiko Hurmeelta löytyä jokin idea, miten tämä toteutetaan? Vihreät luottavat tässäkin tutkittuun tietoon: naisten koulutukseen panostamalla esimerkiksi kehittyvissä maissa lasten syntyvyys pienenee.

Hurme myös kirjoittaa vihreiden olevan puolue muiden joukossa. Tämä on täysin totta ja niin sen pitääkin olla. Kymmenellä lainsäätäjällä yhteiskunnan rakenteisiin on huomattavasti helpompi vaikuttaa kuin pienellä joukolla murtautumalla tehtaisiin ja pysäyttämällä tuotantoa.

Vihreä politiikka pohjaa tutkittuun tietoon ja tieteeseen. Yhteiskunnan rakenteita muutetaan niin, että se pitää myös ihmiset mukana. Kaikki tämä voidaan tehdä. Puolue ja sen ajamat keinot ilmaston ja luonnon suojelemiseksi tulevat kehittymään vastaisuudessakin. Koijärven aktivistien perintöä ei vihreissä tulla unohtamaan.

Marianna Hanni

Rauman Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, maakuntavaltuutettu

Joukossa on myös melko pelottava ajatus ihmisten vähentämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut