”Vihreä siirtymä on lähinnä muutaman suuryrityksen etuoikeus”

Sanon heti alkuun, että toivon lapsenomaisesti vihreän siirtymän toteutuvan. Siirtymää eivät tee poliitikot, vaan lähinnä suuryritykset, joilla on rahaa ottaa riskejä. Ne voivat kokeilla, ne käyttävät valtavia verkostojaan ja EU:n hankerahoja.

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat täysin eri tilanteessa. Suuryrityksillä on juristivoimaa toteuttaa vuosia kestävät lupaprosessit. Pienten yritysten, joita Suomen 300 000 yrityksestä on valtaosa, voimat eivät riitä läpäisemään erityisesti ympäristöhallinnon lupavaatimuksia ja tarvittavia investointeja.

Vihreä siirtymän esteisiin ei ole syvennytty. Pidän pahimpana nykyistä suomalaista ilmapiiriä, rahoittajien ja virkamiesten innottomuutta. Kun pienyritys onnistuu kehittämään ”vihreämmän”, korvaavan tuotteen markkinoilla olevien rinnalle, alan nykyiset toimijat säikähtävät ja linnoittautuvat.

Markkinoille pyrkivästä tulokkaasta ei innostu oikeastaan kukaan.

Esimerkkinä kerron Keski-Suomessa toimivan pienyrityksen kohtaamasta täydestä torjunnasta. Yritys kehittää biologisia torjunta-aineita. Niillä voitaisiin korvata kemiallisia, ulkomaisia tuotteita.

Biologinen torjunta-aine tuntuisi mitä mainioimmalta esimerkiltä vihreälle siirtymälle. Ja vielä se, että keksintö on suomalainen. Heidän kehittämänsä torjunta-aine on valmistettu kasvien omista ainesosista. Se torjuu perunaruttoa aiheuttavan pallosienen.

Tuotteen kehittänyt pienyritys on yrittänyt löytää Suomesta kumppania, joka avustaisi heitä kalliin ja erittäin byrokraattisen lupaprosessin läpi markkinointivaiheeseen. Markkinat tuotteelle olisivat valtavat! Kumppania ei löydy.

Ensimmäiseksi selkänsä yhteistyölle käänsivät kansainväliset torjunta-ainejätit. Se ei ollut yllätys, sen sijaan kotimaisten yliopistojen ja Sitran kylmäkiskoisuus yllätti. Ne halusivat varjella alan vanhoja verkostoja ja rahoja.

Lämmintä kättä tarjosivat poliitikot, tuottajajärjestöt, kukaan ei halunnut tarttua asiaan. Luomutuotannon yhteisöt torjuivat yhteistyön ideologisiin syihin vedoten. Ne vastustavat minkään elollisen bakteerin, sienitaudin tai muun mikrobin hävittämistä.

Tässä pienyrityksessä on vihreän siirtymän huippuosaamista. Sen hirvittävä ongelma on, ettei se ole suuryritys ja tarvitsee siksi kumppaneita.

Tuhannet pienyritykset ovat samassa tilanteessa. Onko tuleva hallitus myös pienyrittäjien asialla? Sieltä löytyisi paljon puhuttua kasvua.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos

Huittinen

Markkinoille pyrkivästä tulokkaasta ei innostu oikeastaan kukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut