”Saukkosen talo – museo ei näe enää perusteita tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen säilyttämiseen”

Pertti Salo kommentoi kirjoituksessaan 1.5.2023 muun muassa Saukkosen talon historiallista arvoa ja Satakunnan museon roolia sekä aktiivisuutta rakennussuojelun asiantuntijana.

Satakunnan museo pitää Saukkosen talon tilannetta erittäin valitettavana ja yhtyy Pertti Salon kirjoituksessaan esittämään näkemykseen rakennuksen historiallisista arvoista. Alueellisena vastuumuseona Satakunnan museo jatkaa aikaisempien vuosien tavoin hyvin aktiivista työskentelyä rakennussuojeluun sekä kulttuuriympäristöihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä.

Museo käsittelee vuosittain satoja erilaisia tapauksia, joista ainoastaan murto-osa tulee julkisuuteen. Ennen 24. huhtikuuta 2022 sattunutta tulipaloa Satakunnan museo on vuosien varrella aktiivisesti neuvonnalla ja ohjauksella pyrkinyt edesauttamaan Saukkosen talon säilymistä.

Tulipalon jälkeen Satakunnan useo on antanut lausunnon koskien poikkeuslupahakemusta kaavassa suojellun, mutta tulipalossa vaurioituneen rakennuksen purkamiseksi.

Saukkosen talon kohtalo on erittäin surullinen. Jo ennen paloa heikossa kunnossa ja käyttöä vailla olleen rakennuksen vauriot ovat tulipalon seurauksena erittäin mittavia. Mikäli rakennus haluttaisiin säilyttää, nousisi korjausaste niin korkeaksi, että ne arvot, jonka perusteella rakennus on aikanaan suojeltu, tulisivat suurelta osin häviämään.

Lopputuloksena olisi käytännössä uudisrakennus tai kulissi, joka on ristiriidassa rakennussuojelun tavoitteiden kanssa. Rakennuksella tulee olla myös käyttöä. Savun ja noen aiheuttamat vauriot tekevät Saukkosen talon muuttamisen esimerkiksi asuinkäyttöön erittäin haastavaksi.

Näihin seikkoihin viitaten Satakunnan museo ei ole nähnyt kohtuullisia perusteita tulipalossa isoilta osin tuhoutuneen, vaikkakin historiallisesti merkityksellisen rakennuksen säilyttämiselle.

Johanna Jakomaa

museonjohtaja

Olli Joukio

rakennustutkija

Kalle Virtanen

rakennuskonservaattori

Satakunnan museo

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut