Suomessa oli aikoinaan kolme hallintoa; kunnat, lääninhallitukset ja valtio. Vuonna 2010 lakkautettiin lääninhallitukset ja tilalle tuli maakuntahallinto. Hyvin on toimeen niillä tultu.
Nyt kunnilta siirrettiin terveydenhoito hyvinvointialueille ja tuli valtava, kallis hallintohimmeli. Siihen varatut rahat menevät tämän himmelin pyörittämiseen ja varsinaiseen terveydenhoitoon jää vain hippusia – osalle kansalaisista on uudistuksen myötä tullut pahoinvointialue.
Aikaisemmin, kun meni Itä-Porin terveysasemalle, sai heti ajan lääkärille. Nyt pitää soittaa numeroon, johon kukaan ei vastaa, vaan siellä pyörii nauha, tee sitä sun tätä, ja jos jättää takaisinsoittopyynnön, niin ei soittoa kuulu.
Poriin on tullut monta yksityistä lääkäriasemaa, mutta pienituloisella eläkeläisellä ei ole mahdollisuutta mennä niihin. Lääkärinpalkkio, labrakokeet ja kuvaukset maksavat niin paljon, ettei eläkeläisellä ole niihin varaa.
Kuinka on tänä päivänä Porissa mahdollista, ettei sairas eläkeläinen pääse lääkäriin ja hoitoon?
Onko tämä nyt sitä eläkepommin purkua, kun ei saa hoitoa, niin kyllä sen tietää, mitä siitä seuraa. Olisiko apteekista saatavana pillereitä, millä pääsisi nopeammin pois tästä kurjuudesta? Ja olisiko eläkeläisjärjestöillä aihetta perehtyä ja puuttua tähän asiaan?
Tuija Välimäki
valtion eläkeläinen
Pori