Museot tarvitsevat pikaisesti kokoelmakeskuksen – meillä ei ole varaa tuhota kulttuuriperintöämme

Tilat ovat täysin sopimattomat historiallisen aineiston säilytykseen, pöly ja hyönteiset ovat haitallisia kaikenlaisen museaalisen tavaran säilyttämiseen.

Kirjoittajan mukaan Porin Aarre -hanke on jäissä ja kokoelmakeskus on jo irrotettu siitä. Uusia tiloja kaavaillaan nyt Ulasooriin Winnovan metallipuolen entisiin tiloihin.

Isoja ja vähän pienempiäkin päätöksiä tehdessä yleensä aina kannattaa nukkua yön yli. Porin kaupungin päättäjät ovat kuitenkin nukkuneet jo muutaman yön ja vuoden – eivät sentään vielä Prinsessa Ruususen satavuotista unta – miettiessään Satakunnan Museon ja Porin Taidemuseon kokoelmakeskuksen toteutusta.

Ensimmäisen kerran tuiki tarpeellinen kokoelmakeskus oli esillä jo vuonna 2004.

Sen jälkeen on mietitty, istuttu työryhmissä, palautettu suunnitelmia valmisteltavaksi uudestaan, tehty hankesuunnitelmia, järjestetty arkkitehtikilpailu ja tarjouskilpailu. Valmista ei kuitenkaan ole tullut.

Kokoelmakeskusta haaveiltiin yhdessä vaiheessa Porin Aarre -hankkeen yhteyteen. Aarteen piti tulla kadun toiselle puolelle Karhukortteliin Satakunnan Museota vastapäätä. Aarteesta järjestettiin 2019 yleinen arkkitehtikilpailu. Hanke sisälsi siinä vaiheessa kokoelmatilojen lisäksi tiloja monenlaiseen kulttuuritoimintaan kaupunkilaisten iloksi.

Porin Aarre -hanke on jäissä, rahaa ei ole, ja kokoelmakeskus on jo irrotettu siitä. Uusia tiloja kaavaillaan nyt Ulasooriin Winnovan metallipuolen entisiin tiloihin. Laajennusosan kanssa kokoelmakeskus saisi noin 7 000 neliön tilat.

Viimeksi vuonna 2021 Satakunnan Kansan asiaa käsitelleessä kirjoituksessa todettiin tarveselvityksen osoittavan, että kokoelmakeskus on toteutettava nopeasti. Nyt eletään vuotta 2023, ja kokoelmakeskus odottaa yhä teknisen lautakunnan ja vapaa-ajanlautakunnan hyväksymistä edetäkseen kaupunginhallituksen pöydälle. Aikataulusta vaan ei ole tietoa.

Kokoelmakeskusta tarvitaan surkeasti, jotta museot voivat hoitaa tehtäväänsä eli tallentaa kulttuuriperintöä, historiaa ja taidetta. Heinäkuinen tulipalo vuonna 2021 vielä lisäsi Taidemuseon ahdinkoa.

Tilaa museoilla ei ole, viimeksi akuutein tilanne ratkaistiin 2012 varastoimalla aineistoa Konepajanrantaan. Varastoinnin piti olla väliaikainen, mutta nyt se on venynyt jo yli kymmeneksi vuodeksi. Tilat ovat täysin sopimattomat historiallisen aineiston säilytykseen, pöly ja hyönteiset ovat haitallisia kaikenlaisen museaalisen tavaran säilyttämiseen. Osa kokoelmista on tuhoutumisvaarassa.

Eikä Satakunnan Museo ole 20 vuoteen juurikaan pystynyt kartuttamaan aineistoaan, koska varastot ovat olleet jo pitkään täynnä.

Joten eiköhän nyt olisi todella päättäjienkin jo pidettävä kiirettä.

Asta Matikainen

Satakunnan Museon ystävät -yhdistyksen jäsen

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut