Liikkumattomuuden ja laskevan toimintakyvyn ratkaisu löytyy ulkoliikunnasta

THL ja Kela julkaisivat 11. huhtikuuta hyvinvointikatsauksen alkavien hallitusneuvottelujen taustamateriaaliksi. Raportti herätti työmarkkinajärjestöt sekä useat mediat vaatimaan, että hallitusohjelmassa tulee olla ratkaisuja liikunnallisen elämäntavan edistämiseen. Myös hallitustunnustelijaksi nimetty Petteri Orpo (kok.) kysyy puolueilta ratkaisuja tähän julkisissa kysymyksissään eduskuntapuolueille.

Suomen Latu yhtyy THL:n ja Kelan huoleen laskevasta toimintakyvystä, ja pyrkii omalla toiminnallaan ylläpitämään kansalaisten fyysistä aktiivisuutta. Suomen suurin ulkoilujärjestö vaatii tulevaa hallitusta huomioimaan korostetusti hallitusohjelmassaan ulkona tapahtuvan liikunnan laaja-alaisen vaikutuksen kansanterveyteen.

Kaksi kolmasosaa kaikesta liikunnasta tehdään ulkoilmassa. Lähellä sijaitsevien ulkoilumahdollisuuksien lisääminen on kustannustehokas tapa ohjata etenkin työikäistä väestöä huolehtimaan toimintakyvystään lähiliikunnalla.

Arkiliikunnan edistämisen lisäksi valtion ja kuntien ulkoilualueita tulee kehittää vastaamaan niiden kasvanutta virkistyskäyttöä. Suomalaisten ulkoilun määrä on koronapandemian jälkeen jäänyt aikaisempaa korkeammalle tasolle, ja tätä kehitystä tulee tukea.

Suomalaisten toimintakyky ja fyysinen hyvinvointi ratkaistaan ulkona tapahtuvalla liikunnalla ja siihen ohjaavalla politiikalla.

Hannu Tiusanen

yhteiskuntasuhteiden erityisasiantuntija

Suomen Latu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut