Hyvinvointialueesta tuli kallis hallintohärveli

Hyvinvointialueen hallinnon budjettia käytetään myös muihin tarkoituksiin kuin terveyspalveluihin.

Kirjoittajan mukaan hyvinvointialue muun muassa leikkasi erään perhehoitajan kuukausipalkkiota noin tuhannella eurolla ja työn jatkaminen on harkinnassa. ”Saatiin aikaan kallis hallintohärveli, jossa palvelut ovat toissijainen asia.”

Sote- uudistuksen keskeisinä tavoitteina on muun muassa ”kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille, parantaa palveluiden saatavuutta”. (Valtioneuvosto/sosiaali-ja-terveyspalveluiden-rakenneuudistus)

Satakunnan hyvinvointialueen hallinnossa rahaa käytetään avokätisesti hallinnon pyörittämiseen, johtajien palkkoihin ja niihin liittyviin ongelmiin ja muihin tarkoituksiin samalla kun sotepalveluja leikataan.

Lehtitietojen mukaan hyvinvointialueen terveyspalveluun tarkoitetuista varoista on jaettu muun muassa puoluetukea. Eli hyvinvointialueen hallinnon budjettia käytetään muihin tarkoituksiin kuin terveyspalveluihin.

Fysioterapian hintaa nostettiin huomattavasti valtuuston päätöksellä, vaikka valtuutetuilla ei ollut riittävää tietoa palvelun aikaisemmasta hinnoittelusta.

Lehtitietojen mukaan vanhuspalveluihin liittyvä siivouspalveluseteli poistettiin käytöstä, vaikka sen idea oli, että vanhusten kodit pidetään puhtaina ja hygieenisinä, ettei tarvita kallista laitoshoitoa ja voidaan jatkaa kotona asumista.

Päätöksen perustelut olivat aika epämääräisiä. Palveluseteli siivoukseen on tarkoitettu pääsääntöisesti yli 65-vuotiaille pienituloisille tai vähävaraisille henkilöille, joilla on sairauksista tai ikääntymisestä johtuvia vaikeuksia selviytyä siivouksesta itsenäisesti.

Satakunnan hyvinvointialue päätti jättää Porin kaupunginsairaalan koronaosaston henkilökunnan kokonaan koronakorvausten ulkopuolelle. Tehyn kanta on se, että työnantajan pitäisi maksaa korvaus kaikille koronan parissa työskennelleille hoitajille.

Porin kaupunginsairaalan osastolla T5 on hoidettu yli tuhat koronapotilasta. Sen henkilökunta ei kuitenkaan saa 600 euron koronakorvausta, joka maksetaan sellaisissakin yksiköissä, joissa ei ole ollut yhtäkään tautitapausta. Ay-liike on lehtitietojen mukaan asiassa voimaton ja kädetön.

Kyseiset hoitajat ovat koronakriisin aikana hoitaneet oman terveytensä uhallakin yli tuhat koronapotilasta, mutta heiltä viedään silti koronakorvaus. Näyttää siltä, että hoitajat halutaan ihan tosissaan ajaa muille aloille ja muihin Pohjoismaihin

Hyvinvointialue leikkasi myös erään perhehoitajan kuukausipalkkiota noin tuhannella eurolla ja työn jatkaminen on harkinnassa. Vanhukset viihtyvät perhekodeissa ja siellä on tutut ihmiset ja hyvää kotiruokaa. Jos heidät repäistään pois, tämä tietää hyvinvointialueelle lisää kuluja.

Hyvinvointialueen hallinnon vastaus oli, että perhehoitajien palkkioihin valtio on säätänyt tulotason ja sen mukaan meidän on elettävä. Sen tarkemmin ei asiaa esitelty, vaikka kunnissa perhehoitajien palkkiot ovat vaihdelleet ja hyvinvointialue päätyi niiden yhtenäistämiseen.

Hallinto tulkitsee pykäliä varsin kummallisesti ja yhdenvertaisuudella voidaan perustella mitä tahansa. Tuskin ala houkuttelee, jos tällä tyylillä mennään.

Eurassa on kotisairaala, joka vuoden alusta alkaen on kuulunut hyvinvointialueen vastuulle ja sen organisaatioon. Huhtikuun alussa tämän kotisairaalapalvelun hinta nousi vaatimattomasti noin 125 prosenttia hyvinvointialueen päätöksestä johtuen.

Eli saatiin aikaan kallis hallintohärveli, jossa palvelut ovat toissijainen asia.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja

Eurajoki

Yhdenvertaisuudella voidaan perustella mitä tahansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut