Porin tulisi tukea omakotirakentamista, ei vaikeuttaa sitä

Ilmakuva Porista vuodelta 2018.

Tekninen lautakunta käsitteli uutta maapoliittista ohjelmaa kokouksessaan 4.3.2023. Ohjelma etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Maapoliittisessa ohjelmassa esitetään, että jatkossa rakennettavat asuintontit luovutettaisiin rakentajille ainoastaan vuokraamalla. Omakseen tontin voisi lunastaa vasta rakennusvelvoitteen täytyttyä – ja täysimääräiseen hintaan.

Kokouksessa lautakunnan puheenjohtaja Mikael Ropo teki esityksen Mikko Pakkaselan kannattamana, että jatkossakin tontit olisi mahdollista ostaa kuten tähänkin asti. Lautakunta äänesti asiasta ja esitys kaatui äänin 7–6.

Ostokieltoa kannattivat sosiaalidemokraatit, vihreät, Vasemmistoliitto ja yksi Liike Nytin edustaja. Tuleva rakentaja maksaa siis ensin vuokraa, kunnes saa rakennuksen valmiiksi ja tämän päälle sitten ostaa täydellä hinnalla tontin omakseen saamatta hyvitystä jo maksamastaan vuokrasta rakennusajalta.

Virkamiesten esityksen perusteena ovat muutamat yksittäiset tapaukset, joissa rakentamisvelvoite ei ole syystä tai toisesta toteutunut. Tällöin kaupunki joutuu lunastamaan tontin takaisin itselleen, mikä vuokratontin sopimuspurkuun nähden aiheuttaa vaivaa. Takaisin ostamisesta kaupunki kuitenkin veloittaa 500 euroa palkkion kulujensa kattamiseksi.

Vuonna 2022 Pori ei myynyt ainoatakaan omakotitonttia, aikaisempina vuosina myyntimäärä on ollut keskimäärin viisi tonttia. Kovin suuresta ongelmasta takaisinlunastuksissa ei siis ole kyse. Asuintontteja ostetaan rakentamistarkoituksessa, rakentamattomuus on poikkeus.

Monille talonrakentajille oma tontti on edellytys tai ainakin tavoite. Käytännössä ensivaiheessa tonttien vuokrausedellytys nostaa rakentamisen hintaa, mikä aiheutuu tontin vuokrakuluista.

Toinen ongelma on rakentajan heikentynyt asema lainaneuvotteluissa, mikä korostuu eritoten nykyisillä korkotasoilla. Kun omakotirakentaja on ensin nostanut lainan asuintalon rakentamista varten, niin uuden lainan neuvottelu kahden vuoden kuluttua tontin ostoa varten onkin jo hankalampi paikka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhä harvemmin tonttia voi ostaa omaksi.

Kasvutavoitteestaan huolimatta Porin asukasluku on laskeva. Pori on myös strategiassaan linjannut itsensä lapsiperheiden kaupungiksi ja että ”asettumis- ja sijoittumispalvelumme helpottavat Poriin muuttamista kotimaasta ja ulkomailta”. Näitä taustoja vasten Pori kaavoittaa asuintontteja uusille alueille.

Pääasia on kuitenkin se, että Porin tulisi päinvastoin tukea omakotirakentamista, ei vaikeuttaa sitä. Porin naapurikunnat ovat kiinnostuneita samoista lapsiperheistä ja edullisempien tonttihintojen lisäksi tämä esitys antaa näille kokonaan uuden kirjaimellisen myyntivaltin.

Me allekirjoittaneet tulemmekin valtuustokäsittelyssä esittämään, että Pori olisi halukas palvelemaan omakotirakentajia myös jatkossa, jolloin asuintontteja voitaisiin myydä halukkaille myös jatkossa. Emme halua aiheuttaa useiden tuhansien lisäkustannuksia kuntalaisille, jotka ovat halukkaita rakentamaan Poriin.

Mikael Ropo

puheenjohtaja (kok.)

Helvi Walli

jäsen (kok.)

Mikko Pakkasela

jäsen (kok.)

Porin teknisen lautakunnan jäsenet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut