Iloa ikäihmiselle – ota haaste vastaan

Mari Kaunistola kirjoitti SK:n mielipidepalstalla (5.3.) tärkeästä asiasta: arvokkaasta ikääntymisestä. Hän korosti omaishoitoa ja omaishoitajien roolia yhteiskunnassamme. On ensiarvoisen tärkeää, että nämä monesti itse uupuneet ja sairastuneet saavat mitä parhaimman selkänojan yhteiskunnalta, koska kansantaloudellisestikin he tekevät äärimmäisen merkityksellistä työtä.

Tarjolla tulisi kuitenkin olla vaihtoehtoja, eikä kotona asumista tulisi aina ajaa ”kuin käärmettä pyssyyn”. Ennen tehostetun palveluasumisen piiriin hakeutumista tulisi valikoimaan lisätä ikäihmisille välimuotoista asumismuotoa, jossa rakenteet ja ympäristö olisi valmisteltu hyvinvointia, kollektiivisuutta ja toimintakykyä edistäväksi.

Aamulehti kirjoitti aikoinaan belgialaisesta vanhainkodista, jossa oli huomioitu monipuolisesti viihtyvyyttä lisääviä tekijöitä, joiden myötä muun muassa mielenterveys oli asukkailla parantunut. Tämä oli johtanut siihen, että heidän asukkaillaan oli käytössä kolmasosa siitä psyyke- ja kipulääkkeiden määrästä, mitä muissa belgialaisissa hoivakodeissa.

Sosiaalinen tuki ja hyvät ihmissuhteet väistämättä korreloivat parempaa mielenterveyttä kaikilla ihmisillä, ikään katsomatta. Iloa voi toiselle ihmiselle aiheuttaa hyvin pienilläkin teoilla.

Siispä heitän haasteen kaikille eduskuntavaaliehdokkaille: tuota iloa ikäihmiselle!

Olipa se naapuri, tuttava, hoitokoti ja sen asukkaat – ja niiden työntekijät. Ryhdy sanoista tekoihin: järjestä kahvitus, vie mukanasi musiikkia, peluuta bingoa, vie kukkia, auta kotihommissa, vie kävelylle.

Tyyli on vapaa – ota haaste vastaan!

Hanna Raitakari

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut