Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto on nostanut eduskuntavaalien läheisyydessä esiin tärkeän, hieman unohdetun teeman: liikkumattomuuden. Arvioiden mukaan liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle lähes kolmen miljardin kustannukset vuodessa.
Liikunnallinen elämäntapa pitäisi lähteä liikkeelle jo lapsuudesta. Liikkumattomuus aikaansaa monia terveysongelmia tulevaisuudessa ja nykyään jo entistä nuorempana. Se aiheuttaa sairauspoissaoloja ja ennenaikaista työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä. Liikkumista lisäämällä edistetään paitsi väestön toimintakykyä myös kriisinkestävyyttä, mielenterveyttä ja vahvistetaan taloutta miljardeilla euroilla.
Miljardit eurot ovat tässä sivuseikka, koska päähuomio pitää olla ihmisten hyvinvoinnissa. Susiluodon mielestä harrastamisen Suomen malli on hyvä pilotti, jota pitäisi entistä enemmän kehittää ja laajentaa. Tuoda entistä enemmän liikettä ja toimintaa koulujen iltapäiviin koulutettujen ohjaajien vetämänä. Suuri haaste on siinä, miten nämä iltapäivätoiminnot toteutettaisiin.
Tässä tarvitaan paljon myös liikuntaseurojen toimijoita mukaan. Harrastustoiminta on pitkälti vapaaehtoistoimintavetoista, ja sitä pitää jatkossakin tukea. Huippu-urheilijaksi haluavan pitää voida edelleen toteuttaa unelmaansa, mutta meidän olisi pystyttävä vastaamaan myös vähemmän liikkuvien liikkumattomuuden haasteisiin.
Toivon, että seuraavassa eduskunnassa istuu kansanedustajia, jotka ottavat myös tämän haasteen vakavasti. Liikkumattomuus ei voi enää olla pelkkä sananen tai sivulause mietinnössä, vaan meidän pitää tehdä konkreettisia toimia hyvinvoinnin ja jaksamisen edistämiseksi.
Nuorten pahoinvointi ja mielenterveysongelmat puhuttavat oikeutetusti ja niihin pitää saada tukea ajoissa ja sujuvammin.
Liikunnallisuutta lisäämällä vaikutamme niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin terveyteen. Viime viikolla saimme lukea uutisista harrastusten kalleudesta, ja monilla perheillä ei ole enää varaa viedä lapsiaan kalliisiin harrastuksiin. Emme voi kuitenkaan nostaa käsiä pystyyn, vaan liikkumattomuuteen on reagoitava tulevan hallituskauden aikana.
Ääni liikuntaehdokkaalle on ääni paremmalle tulevaisuudelle. Luodaan strategia ja mittarit sille, miten liikkumista ja hyvinvointia voidaan tulevaisuudessa lisätä.
Jussi Ihamäki
liikuntatieteiden maisteri, yleisurheiluvalmentaja
eduskuntavaaliehdokas (kok.)
Pori