Yksinäisyys ei parane voivottelemalla vaan vahvistamalla naapuriyhteisöjä

18.3. 20:30

Taloustutkimuksen juuri julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yksinäisempiä kuin koskaan. Satakunnan alueella joka toinen aikuinen kärsii yksinäisyydestä.

Muuttuvat elämäntilanteet, kuten muutto, sairastuminen, opiskelujen aloittaminen tai muutos perheen tilanteessa altistavat yksinäisyydelle. Yksinäisyydellä on vakavia seurauksia ihmisen terveydelle, sillä yksinäisyys lisää kuolleisuutta lähes yhtä paljon kuin tupakointi ja enemmän kuin lihavuus tai huono fyysinen kunto.

Yksinäisyys on kansallinen ongelma, joka ei parane voivottelemalla, vaan vahvistamalla lähialueiden yhteisöjä.

Ihmisillä on kasvava tarve yhteisöllisyyteen, varsinkin pitkän eristäytyneisyyden jälkeen. Haluamme tutustua ja luoda yhteisöjä, mutta naapurin ovikellon soittaminen ei ole helppoa. Talkoot eivät enää tuo ihmisiä yhteen ja erilaiset Facebook-ryhmät lietsovat juoruja ja negatiivisuutta.

Yhteisöissä on valtava voima. Yhteisöllinen asuinympäristö on turvallinen ja tavoiteltava asia.

Opiskeluaikoina en tiennyt, kuka asuu seinän toisella puolella. Se oli yksi syy, miksi muutin opintojen jälkeen pois. Minulla ei ollut yhteisöä, minkä vuoksi jäädä. Yhteisöt tuovat tutkitusti pito- ja vetovoimaa ensin naapurustoihin, kaupunkeihin ja lopulta valtion tasolla.

Miten siis voimme rakentaa omia yhteisöjä, sosiaalisia turvaverkostojamme?

Ratkaisu löytyi läheltä. Mummini tuntee kaikki monen korttelin säteellä.

Kun perustaessani auttamisen tori Commua intin mummiltani, miten hän on tutustunut kaikkiin, vastaus oli yksinkertainen. Auttaminen. He olivat auttaneet toisiaan vuosien varrella. Joku tarvitsi apua pensasaidan leikkauksessa, toinen kimppakyytiä harrastuksiin.

Auttaminen ja avun pyytäminen ovat hyviä keinoja tutustumiseen ja omien sosiaalisten turvaverkostojen rakentamiseen.

Meistä jokaisella on taitoja ja kokemuksia, joista voi olla apua toiselle. Samanaikaisesti meistä jokainen tarvitsee joskus kuulevaa korvaa tai auttavaa kättä. Siksi kannustankin jokaista miettimään, miten voisin vahvistaa samanaikaisesti omaa lähiyhteisöä ja omia sosiaalisia turvaverkostoja, esimerkiksi auttamalla ja pyytämällä apua.

Kun pyydämme ja annamme apua matalalla kynnyksellä toisiltamme, yhteisöllisyys kasvaa ja yksinäisyys vähenee. Yksi kortteli kerrallaan.

Karoliina Kauhanen

Auttamisen tori Commun perustaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut