Tehdäänkö ministeriöissä suurkunta-Suomea?

11.3. 20:08

Pari vaalikautta sitten Kokoomuksen johtama hallitus koitti toteuttaa ”kuntauudistuksen”, joka olisi tarkoittanut noin kahdensadan kunnan lakkauttamista Suomesta. Jäljelle olisi jäänyt noin sata kuntaa.

Suurkuntahanke kaatui lopulta kansaan ja perustuslakiin.

Nyt näyttää, että Suomen alueellista keskittymistä ollaan taas voimistamassa. Ministeriöiden kansliapäälliköt esittivät vastikään, että ”sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen myötä valtion aluehallinnon kehittämistä on tarpeen tarkastella. Samalla on arvioitava kuntien tehtäviä ja lukumäärää.”

Kunnat vastaavat ihmisten arjen palveluista, kuten peruskoulusta, ja osaltaan koko Suomen elinvoimaisuudesta. Kansliapäällikköjen näkemys laittaa kysymään, valmistellaanko kulisseissa suurkunta-Suomea – mahdollista uutta sinipunahallitusta varten?

Keskusta tukee vapaaehtoisia kuntaliitoksia. Sen sijaan kuntien Helsinki-johtoista lakkauttamista emme hyväksy.

Se veisi suomalaisilta lähipalvelut ja voimistaisi alueellista keskittymistä tilanteessa, jossa Suomen turvallisuus, huoltovarmuus, taloudellinen pärjääminen sekä ihmisten ja maan eri osien välinen tasa-arvo edellyttää vahvaa alue- ja kuntapolitiikkaa.

Kyse ei ole siitä, että kunnat tai hallinto olisivat itseisarvo. Eivät tietenkään ole. Kyse on siitä, onko ihmisillä kautta maan lähipalveluja ja yhtäläisiä elämisen edellytyksiä ja onko koko Suomi kauttaaltaan elinvoimainen.

Alueellisen keskittymisen voimistaminen tietoisin päätöksin olisi väärä ja vahingollinen suunta Suomelle. Tulevissa vaaleissa päätetään Suomen suunnasta.

Hanna Huttunen

Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja, Keskustan kansanedustaja

Outokumpu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut