Työn merkitys nuoren kasvuprosessissa on valtava

Nuoruudessa saadut opit seuraavat mukana koko työuran.

11.3. 18:31

Jokainen muistaa sen tunteen, kun astui ensimmäisen työpaikkansa ovesta sisään. Valtava muutos nuoren henkilön elämässä ja ensimmäinen askel itsenäistymiseen ja oman toimeentulon hankkimiseen. Hetki, jolloin ensimmäisen kerran tunsi vapauden ja tuulen omien siipien alla kohti tulevaisuutta. Samalla myös epävarmuuden tunne kalvoi mieltä, pärjäänkö minä tällä palkalla?

Potentiaali, joka meidän tämän päivän nuorisossa vallitsee, on valtava. Yhteiskunnan ja koulutuksen kehitys on muovannut uuden sukupolven meidän tulevaisuuden veronmaksajien ajatusmaailman ja työelämätaidot sopeutuvaksi nopeasti muuttumaan maailmaan. Maailmaan, jossa tarvitaan nopeita ratkaisuja, uusia innovaatioita sekä ennen kaikkea rohkeutta tarttua annettaviin mahdollisuuksiin.

Työllistyminen on osa nuoren kasvuprosessia, joka luo pohjan minkälainen minäkuva nuorelle syntyy itsestään, työntekijänä, johtajana tai yrittäjänä. Nämä nuoruudessa saadut opit seuraavat mukana koko työuran.

Jos ajatellaan työnteon ja opiskelun yhdistämistä, niin nykymallilla opiskelijoiden tulorajat työnteon kannattavuuden ja opiskelun yhdistämisessä eivät houkuttele nuorisoa työskentelemään.

Tämä malli heikentää nuorison työllisyyttä ja ei luo kannustavuutta työnteon aloittamiseen opiskelujen ohessa. Tätä voisi nimittää kannustinloukuksi, joka olisi syytä purkaa.

Työnteko on tehtävä kannattavaksi, jos haluamme talouden ja hyvinvoinnin kasvua. Sitä varten tarvitaan joustavammat työmarkkinat ja työhön kannustava sosiaaliturva eikä päinvastoin.

Nykytilanteessa väestömme ikääntyessä ja eläköityessä työllisyysongelman ratkaisu on avainkysymys hyvinvointivaltiomme selviytymiseen. Konkreettisena toimenpiteenä opiskelijoiden osalta ainoana vaihtoehtona on tulorajojen poisto.

Tämä motivoisi opiskelijat tekemään töitä opiskelujen ohessa mahdollisimman paljon ja saisimme työmarkkinoille nuorisossamme olevan valtavan potentiaalin käyttöömme.

Työn merkitys nuoren kasvuprosessissa on valtava ja tätä on tulevalla hallituskaudella parannettava merkittävästi.

Niko Viinamäki

Kansanedustajaehdokas

Porin kaupunginvaltuutettu

Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuutettu

(liik.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut