Syöpäjärjestö: maksuttomia terveyspalveluja lisättävä

3.3. 22:03

Syöpä aiheuttaa perheille usein suuria taloudellisia vaikeuksia. On kohtuutonta, jos paras mahdollinen hoito jää kokonaan saamatta rahaongelmien vuoksi. Sairastuneet eivät saisi olla eriarvoisessa asemassa. Valitettavasti näin kuitenkin on myös Suomessa.

Tulevaisuudessa syöpään sairastuneiden määrä lisääntyy vauhdilla. Syöpärekisterin ennusteen mukaan vuonna 2035 syöpätapauksia todetaan jo noin 46 500. Vuonna 2020 tehtiin lähes 35 000 syöpädiagnoosia. Kasvu on merkittävä. Joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Voi sanoa, että syöpä koskettaa joko itsensä tai läheisensä kautta meistä jokaista.

Onneksi syövän hoidot ovat kehittyneet valtavasti. Nykyisin yhä useampi voi selvitä syövästä. Aikoinaan syöpädiagnoosi tarkoitti usein kuolemaa. Näin ei ole enää. Lähes kaksi kolmesta paranee. Yhä useampi voi palata elämään lähes normaalia tervettä elämää, vaikka on joutunut sairastamaan syövän. Keskuudessamme elää lähes 300 000 syövän sairastanutta ihmistä.

Suomen Syöpäjärjestöt esittää Suomelle kansallista syöpästrategiaa. Siihen koottaisiin yhteinen näkemys ja selkeä linjaus siitä, miten syöpää ehkäistään, tutkitaan ja kaikkia syöpään sairastuneita suomalaisia hoidetaan ja tuetaan kaikkialla Suomessa yhdenvertaisesti. Tavoite on vähintäänkin inhimillinen.

Toimintansa aloittaneiden hyvinvointialueiden tulee omalta osaltaan myös huolehtia siitä, että syöpäsairauksia ehkäistään, diagnosoidaan ja hoidetaan yhdenmukaisesti kaikkialla Suomessa.

Jukka Moilanen

valtuuskunnan puheenjohtaja

Suomen Syöpäyhdistys

Harjavalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut