Kuinka sinä hoidat sydäntäsi?

1.3. 20:06

Satakunnan Kansassa oli 8. helmikuuta hyvä artikkeli, jossa oli seikkaperäisesti kuvattu sepelvaltimotaudin hoitoa. Hienoa, että tärkeänä osana hoitoa korostettiin elintapojen merkitystä toimenpiteiden ja lääkehoidon lisäksi.

Jopa 80 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä terveillä elintavoilla. Perimälle ja iälle ei voida mitään, mutta muihin riskitekijöihin voidaan omilla elintavoilla merkittävästi vaikuttaa. Avainasemassa ovat esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen, liikunta, terveellinen ravitsemus ja riittävä uni, joilla on suotuisa merkitys paitsi hyvinvointiin niin myös sydämen kannalta tärkeisiin terveysarvoihin.

Tiedätkö sinä kolesteroli- ja verenpainearvosi?

Kohonneet kolesteroli- ja verenpainearvot eivät tunnu tai näy ulospäin, ne selviävät vain mittaamalla. Arvot kannattaa tarkistaa 3–5 vuoden välein ja viimeistään ennen 40 ikävuotta. Terveydelle on hyväksi, kun kokonaiskolesteroli on alle 5 mmol/l ja verenpainearvot kotimittauksissa pääsääntöisesti alle 135/85 mmHg. Mitä aikaisemmin kohonnut kolesteroli tai verenpaine huomataan, sen tehokkaammin niiden aiheuttamat haitat pystytään ehkäisemään.

Sydänjärjestö auttaa ja tukee. Satakunnan sydänpiiri tarjoaa monipuolista tukea sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn ja omahoitoon. Tärkeä rooli on myös koulutetuilla vertaistukihenkilöillä, jotka itse saman sairauden kokeneena ymmärtävät ja kuuntelevat. Älä jää sydänsairauden kanssa yksin.

Uusimpana toimintana Satakunnan sydänpiirissä on käynnistynyt Kiertävä Sydänneuvola -hanke (2023–2025). Toiminta näkyy Satakunnassa eri paikkakunnilla muun muassa matalan kynnyksen sydänneuvolapisteinä, teemailtoina ja elintapojen ohjaamisena verkossa. Tavoitteena on lisätä terveellisiin elintapoihin liittyvää osaamista ja muutoshalukkuutta sekä vertaistuen saatavuutta. Lisäksi paikalliset sydänyhdistykset järjestävät alueella erilaisia kohtaamisia ja tapahtumia, joihin olet tervetullut.

Huolehdithan sydänterveydestäsi, sillä on merkitystä.

Johanna Lehtikangas

terveydenhoitaja, Satakunnan Sydänpiiri ry

Terhi Saari-Hannibal

sairaanhoitaja, Satakunnan Sydänpiiri ry

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut