Rakennetaan tuulentupia ja pilvilinnoja – ilman tuulivoimaloita pärjättäisiin, mutta ei ilman hiilidioksidia

Kirjoittaja ei halua tuulivoimaloita.

26.2. 9:10

Tyypillisen maavaraisen 5 megawatin tuulivoimalan perustuksiin (anturaan), torniin, konehuoneeseen (generaattoriin) ja roottoriin (turbiiniin) kuluu 2 500–3 000 tonnia betonia, terästä, alumiinia, kuparia, sinkkiä, harvinaisia maametalleja, kertamuoveja, lasi- ja hiilikuituja sekä balsapuuta.

Massiivinen, 160 metriä korkea tuulivoimala on kovaa, monimutkaista ja kallista teknologiaa. Voimala tuottaa sähköä kuitenkin säiden mukaan heittelehtien pienellä tehovälillä 0-5 megawattia. Sähköntuotto osuu asiakkaiden tarpeisiin vain 30-prosenttisesti, kun välillä tuulee reippaasti ja välillä on tyyntä. Tyynellä pakkaskelillä tuulivoimalat kuluttavat verkosta sähköä. Sitä ei kuitenkaan ilmoiteta paljonko omakäyttösähköä kuluu, vain tuotanto ilmoitetaan.

Tuulivoimaloita ei rakenneta hiilineutraalisti. Päinvastoin päästöjä syntyy niin paljon, että niistä on päätetty olla hiljaa. Metsää hävitetään tuulivoimaloiden takia tuhansia hehtaareja pois hiilinielusta.

Hiilidioksidin vähentämisen tekosyyllä tuulivoimaloita mainostettiin, oli muka pakko rakentaa, siitä on maksettu nyt jo todella suuri hinta. Pelkkään suoraan tukeen valtiolta noin 2 miljardia euroa.

Betoni murenee ja raudoitus ruostuu, se prosessi pilaa pohjavedet aikaa myöten.

Mitä se hiilidioksidi sitten on?

Hengitysilmassa on sitä 0,038 prosenttia. Luonto itse tuottaa sitä 96 prosenttia. Loput 4 prosenttia on ihmisen tuottamaa 0,038 prosentista, eli 0,00152 prosenttia.

Saksan osuus tästä on 3,1 prosenttia. Näin ollen Saksa vaikuttaa ilman hiilidioksidipitoisuuteen 0,0004712 prosentilla.

Ja Suomi omalla hiilineutraalipolitiikallaan haluaa ottaa johtavan aseman maailmassa, se maksaa meille noin 50 miljardia euroa vuodessa veroina ja rasitteina. Olisiko syytä vähän funtsia enste?

Hiilidioksidista tehtiin pahis "vihreän siirtymän" edistämiseksi.

Suomalaisia viedään kuin litran mittaa, viilataan linssiin veronmaksajien kustannuksella. Sähkön hintaa on saatu nousemaan noin kymmenkertaiseksi verrattuna aikaan ennen tuulivoimaa. Energiaköyhyys alkaa vaivaamaan energiarikasta Suomea typerällä energia- ja ilmastopolitiikalla.

Hiilidioksidi on elämän edellytys maapallolla. Ilman tuulivoimaloita pärjättäisiin, mutta ei ilman hiilidioksidia.

Hannu Aro

Eurajoki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut