Oletko kuullut satua keisarista, jolle huijarit tekivät uudet vaatteet mitä kauneimmasta, näkymättömästä langasta? Tyhmänä tai vähä-älyisenä pidettiin sitä, joka ei nähnyt vaatteita.
Aikuiset halusivat olla muiden silmissä viisaita ja olivat ihastelevinaan keisarin vaatteita, kunnes pieni lapsi tokaisi: ”Mutta eihän keisarilla ole vaatteita!”
Samaan tapaan yhteiskuntamme moni tärkeä käsite on vääristynyt oikeasta merkityksestään. Väki vaikenee tosiasioista sadun kansanjoukon tavoin. Perustavanlaatuisissa käsitteissä tämä on ongelma, kenties suurikin haitta.
Suvaitsevaisuus on muotikäsite. Sen ajattelisi tarkoittavan tilan antamista erilaisille näkemyksille, vaikkei niitä hyväksyisikään. Käsite tuntuu kuitenkin kaventuneen valtavirran näkemysten hyväksymiseksi. Itseään suvaitsevaisiksi kutsuvat eivät välttämättä annakaan tilaa niille, jotka eivät hyväksy heidän näkemyksiään. Näin suvaitsevaisuus kääntyykin suvaitsemattomuudeksi.
Tasa-arvo on myös muotikäsite. Asioita ajetaan tasa-arvon nimissä. Samalla voidaan kuitenkin polkea toista ryhmittymää. Tämä kääntyy Orwellin ”toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset” -ajattelutavaksi. Usein tasa-arvosta tulee myös tasapäistämistä, jossa pyritään kaikin tavoin samanlaisuuteen. Aidossa tasa-arvossa kuitenkin arvostetaan erilaisia ominaisuuksia ja taitoja.
Sukupuoli-käsite sekoitetaan sukupuoli-identiteettiin uudessa translaissa. Käsite on irrotettu miehen ja naisen fyysisistä, biologisista ominaisuuksista päänsisäiseksi ominaisuudeksi. Tämä voi vaikeuttaa terveydenhuollon kohdentamista sekä aiheuttaa turvallisuusriskejä. Pääsevätkö lain hyödyntäjät esimerkiksi kansanterveydellisiin joukkoseulontoihin?
Lisäksi asiantuntijan mukaan mielenterveyttä ei tueta kieltämällä ihmisen fyysisiä, miehen tai naisen, ominaisuuksia, vaan myöntämällä ja hyväksymällä ne. Lakiäänestyksessä ei myöskään otettu tosissaan muun maailman, muun muassa Norjan ja Iso-Britannian, kokemuksia siitä, miten naisten ja tyttöjen turvallisuus on kärsinyt vastaavanlaisen lain myötä vankiloissa ja julkisissa tiloissa.
Seksi saatetaan käsitteenä rinnastaa rakkauteen sekä rakkaus sekoittaa himoon. Rakkauteen kuuluu toisen kunnioitus, arvostus ja huomioiminen sekä toiselle tilan antaminen. Näihin ei seksi välttämättä liity mitenkään. Mutta sen paras paikka on siellä, missä osataan rakastaa ja puhua, tahdotaan sitoutua toiseen ihmiseen ja ollaan valmiita vastaanottamaan myös uutta elämää.
Pidetään käsitteillä ne merkitykset, jotka niille kuuluvat. Se auttaa meitä toimimaan paremmin tässä yhteiskunnassa. Annetaan tilaa myös valtavirrasta poikkeavalle keskustelulle, joka ottaa huomioon asiantuntijoiden lausunnot ja muut tosiasiat.
Siten voimme välttää paremmin Keisarin uudet vaatteet -sadun ikävän lopun, jossa muutamat huijarit käärivät voitot itselleen ja keisari sekä kansanjoukko saivat noloina huomata tulleensa pahasti narratuiksi.
Varpu Kivelä
nuorisotyönohjaaja
eduskuntavaaliehdokas (kd.)
Eura