24. helmikuuta 2022 jäi meille muistoihin päivänä, jolloin vanha maailmankuvamme särkyi. Minulla aamu alkoi yliopistolla normaalin ohjelman mukaisella luennolla, mutta tunnelma salissa oli jäätävä. Jäimme opiskelijoiden kanssa pohtimaan synkkää ja ahdistavaa tilannetta.
Huomasimme, että Ukrainan sodan kiinnostavampia piirteitä oli nettimeemien käyttö sodankäynnin välineenä.
Meemit yhdistetään verkkohuumoriin, jossa yleensä tekstin sekä kuva- ja videomateriaalin turvin otetaan kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin. Meemit toimivat myös politiikan teon välineenä ja välittävät tehokkaasti ideologisia sisältöjä.
Olen aikaisemmin tutkinut Hitler-videomeemejä ja julkaissut koronameemejä tarkastelleen artikkelin Meemien kulttuurihistoriallinen tutkimus yhdessä Rami Mähkän ja Jenna Peltosen kanssa.
Heti sodan alkuvaiheessa some-kanavat täyttyivät materiaalista, jossa yhdistyi propaganda ja musta huumori. Venäjän Kiovan offensiivin epäonnistuminen herätti valtavaa hilpeyttä. Traktorit vetivät pelloille hylättyjä tankkeja talteen ja Venäjän sotilaista piirrettiin kuvaa surkuhupaisina vessanpönttöjen varastelijoina.
Meemeissä hyökättiin Putinin imagoa vastaan joka suunnasta – erityisen suosittuja olivat alatyyliset ilmaukset. Täydelliseksi vastinpariksi muodostui Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka ei suostunut lähtemään maanpakoon vaan jäi asemapaikalleen taistelemaan maansa vapauden puolesta.
Meemien sankari-konna -satutarinassa hyödynnettiin toisesta maailmansodasta tuttua kuvastoa. Zelenskyi oli tarinan Churchill ja Putin oli Hitler. Käänteisesti tilanteen teki mahdolliseksi myös Putinin ilmoitus erikoisoperaatiosta, jossa tarkoitus oli vapauttaa Ukraina "natseista". Propagandan absurdi asetelma kääntyi päälaelleen ja soti itseään vastaan. Venäläiset sotijat osoittautuivat melko nopeasti itse fasisteiksi ja kansanmurhaajiksi.
Myöhempien tapahtumien valossa meemihuumorissa oli nähtävissä selvää muuttumista synkempään suuntaan. Alkusyksystä Ukrainan vastahyökkäyksen jälkeen Putin julisti osittaisen liikekannallepanon ja ilmoitti Ukrainan itäosat liitetyiksi Venäjään. Tämä siirsi konfliktia sen nykyiseen vaiheeseen, jossa ratkaisua etsitään hivuttavasta kulutussodasta.
Meemeissä Putinin pyrkimykset leimautuivat naurettavaksi suuruudenhulluudeksi, mutta ne olivat jyrkässä ristiriidassa sodan realiteettien kanssa. Konfliktin keskellä meemit ovat joka tapauksessa toimineet henkisinä varoventtiileinä. Huumorilla voimme hieman keventää ahdistustamme, jota koemme seuratessamme meneillään olevaa eurooppalaista murhenäytelmää.
Petri Saarikoski
Kirjoittaja on digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtori Turun yliopistossa Porin yliopistokeskuksessa.
Tutkimuksesta lisää tässä.
Ukrainan sodan tiellä? -luentosarja järjestetään keväällä Porin yliopistokeskuksessa. Osa luennoista on yleisölle suunnattuja.
21.3. luennoitsijana on kenraalimajuri evp. Pekka Toveri auditoriossa 126. Tarkempi ohjelma: ucpori.fi/tapahtumat.