Satakunta on strategisesti ja logistisesti loistava alue Nato-tukikohdalle

Kirjoittaja toivoo Satakuntaan Naton tukikohtaa. Viime kesänä otetussa kuvassa ranskalainen Mirage 2000 -hävittäjä lähtee harjoittelemaan Suomeen Ämärin tukikohdasta Virosta.

24.2. 21:27

Suomi on kohta Naton täysjäsen. Näyttää vahvasti siltä, että etenemme Naton jäseneksi ennen Ruotsia.

Satakunta on strategisesti ja logistisesti loistava alue Nato-tukikohdalle.

Satakunnassa ovat Porin ja Rauman satamat, joiden painoarvot ovat strategisesti merkittäviä mahdollisissa kriisitilanteissa. Käsitykseni mukaan Porin satama on jo nyt Nato-yhteensopiva ja Rauman satamalla on menossa suunnittelutyöt yhteensopivuudelle.

Niinisalon varuskuntaan ja sen harjoitusalueille mahtuvat suuret määrät Nato-kalustoa ja -miehistöä harjoittelemaan.

Säkylän varuskunta puolestaan luo lisäelementtejä Nato-tukikohdalle. Tukikohta voisi hyvin sijaita Niinisalon tai Säkylän tiiviissä tuntumassa.

Porin lähes käyttämätön lentokenttä antaa lisää mahdollisuuksia Nato-tukikohdalle Satakuntaan. Porin kentälle voi käsitykseni mukaan laskeutua kaikki Naton raskaat kuljetus- ja rahtilentokoneet. F-35-häivehävittäjät ovat jo ehtineet testata Porin kentän.

Nato-tukikohdan saaminen Satakuntaan olisi todella merkittävä taloudellinen etu Satakunnalle. Esimerkiksi ensimmäisenä Suomeen saapuva F-35-lentolaivue ja -koneet asemoidaan Lappiin. Rovaniemen lentokenttää ja siihen liittävän infran rakentamiseen on budjetoitu noin 150 miljoonaa euroa. Kerrannaisvaikutukset ovat vielä moninkertaiset.

Tukikohdan saaminen Satakuntaan toisi tullessaan satojen miljoonien investoinnit Satakuntaan. Infrarakentaminen, teollisuus, puolustusvälineteollisuus ja työllisyys sekä lukuisat muut toimialat saisivat merkittäviä mahdollisuuksia Nato-tukikohdan myötä. Työllisyysvaikutukseltaan investoinnit ja tukikohta olisivat erittäin merkittäviä. Vastaostot saattaisivat avata viennin osalta uusia ulottuvuuksia.

Lisäksi pitää huomioida Suomen turvallisuuteen liittyvät asiat. Nato-tukikohta Satakunnassa olisi takuuvarmasti koko Suomen turvallisuutta edistävä tekijä.

Naton uunituoreen linjauksen mukaan Suomen on lisättävä ja kehitettävä maavoimia sekä kaikkien Nato-maiden on käytettävä 2 prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin. F-35-hankintojen jälkeen Satakunnan Nato-tukikohta olisi oivallinen kohde täyttää 2 prosentin puolustusmenovaatimiset.

Lainaan Pintos Oy:n Tuomas Peren sanoja: Vaalien lähestyessä kysykää ehdokkailta: Mitä aiot tehdä Satakunnan hyväksi?

Esitän saman kysymyksen mukaillen: Mitä sinä, Satakunnan päättäjä, aiot tehdä Nato-tukikohdan saamiseksi Satakuntaan?

Meillä Satakunnassa on kaikki edellytykset saada tukikohta Satakuntaan. Kääritään hihat ja aletaan töihin.

Harri Jyrkiäinen

HHJ, PJ, hallitusammattilainen, Senior Advisor

Satakunnan Hallituspartnerit

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut