Enemmän köyhyydentorjuntaa vaalipuheisiin

19.2. 9:15

Vaalit lähestyvät ja puolueet, media sekä vaalikansa polemisoivat kiihkeästi kilvan siitä, mistä pitää ja mistä ei pidä leikata. Niukkuutta varainjakoon ja etuihin kyllä luvataan ja vaaditaan. Kansantaloutemme rapakuntoisuus tunnistetaan nyt aika hyvin.

Köyhyyden vastaiseen toimintaan tulisi kuitenkin vaalityössä uhrata enemmän huomiota. Elintason laskusta huolimatta meillä on taatusti varaa parantaa jopa runsaasti kaikkien köyhimpien toimeentuloa, erityisesti lapsiperheiden osalta. Tätä ei niin kovasti vaadita, vaikka kuulumme BKT-kilvassa top 10 -maiden joukkoon.

Kyllä media hyvin käsittelee köyhyyttä, mutta parantamisen varaa on. ”Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustus” toimittajille jaetaan 7.3.2023. Sen jakaa EAPN-FIN (Suomen köyhyyden vastainen verkosto). Tunnustus on huomionosoitus laadukkaasta köyhyyttä käsittelevästä journalistisesta työstä.

Tiedetään, että lapsiperheiden köyhyys heikentää lasten hyvinvointia ja vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen. Sodasta ja koronasta huolimatta emme saa pilata pysyvästi kansanterveyttämme liiallisella köyhyydellä, joka aiheuttaa muun muassa syrjäytyneisyyttä ja huono-osaisuutta.

SOSTE (Suomen sosiaali ja terveys ry, valtakunnallinen kattojärjestö) ”väittää, että vähimmäisetuudet eivät alkuunkaan kata sitä, mikä on arvioitu tarvittavan säälliseen elämiseen. Minimitasoa mitataan Kuluttajatutkimuskeskuksen laskemilla viitebudjeteilla. Perusturvan varassa elävien on selvittävä vielä huomattavasti pienemmällä summalla kuin mitä viitebudjetit suosittelevat.

Köyhyyden vastaiseen toimintaan ja vaalityön tueksi löytyy runsaasti faktatietoa muun muassa lapsiperheiden kurjuudesta.

Veikko Kaivola

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut