Politiikka muutti Helsinkiin

19.2. 7:30

Vain vanhat puolueiden järjestöaktiivit ovat nähneet ja kokeneet politiikanteon suuren muutoksen.

Ensin kuihtuivat puolueiden paikalliset yhdistykset. Nyt ovat henkitoreissaan puolueiden maakunnalliset piirijärjestöt. Myös valtakunnalliset puoluetoimistot ovat jääneet politiikanteon sivuraiteelle.

Paikallisyhdistysten ja piirijärjestöjen kuihtuminen on seurausta vapaaehtoisten puolueaktiivien loppuminen. Talkootyö yhteisen hyvän eteen ei kiinnosta, toimintaan tullaan mukaan vain siksi, että on henkilökohtaisia pyrkimyksiä edetä poliittisella tiellä.

Puolueiden eduskuntaryhmät kanslioineen, ministeriöiden poliittiset esikunnat ja viestintätoimistot ovat vieneet puoluetoimistojen poliittista asemaa.

Äänestäjiin vaikutetaan valtakunnallisesti TV:n ja somekanavien kautta. Sisällön tuottamisessa ja viestinnän toteutuksessa ovat keskeisinä toimijoina kaupalliset viestintätoimistot. Ne aloittivat ajatushautomoina.

Mukaan tulivat viestintäverkostot ja poliitikkojen koulutus. Nyt ne ovat laajoja yrityksiä, joissa on huippuosaamista yhteiskuntamme kaikilta sektoreilta ja toisaalta antavat median tehokkaan käytön opit. Heillä on keskeisenä välineenä myös mielipidemittauksilla hankittu ihmisten käyttäytymistieto.

Viestintätoimistot myyvät taitoa tehdä politiikkaa. Vain ani harva kansanedustaja luottaa itseopiskeluun kentällä äänestäjien keskellä. Ne sinnikkäät kyllä erottuvat joukosta, ovat karaistuneempia ja uskaltavat puhua.

Tämä kaupallinen vaikuttajaviestintä on tätä päivää. Sitä käytetään myös vaalien ulkopuolella, kun pyritään vaikuttamaan suureen yleisöön ja muihin päättäjiin jossakin asiakysymyksessä. Tätä viestintäiskuin tehtävää mielipidemuokkausta toteuttavat erityisesti vihreät ja heidän tohtoripaneelinsa. Myös media syö viestintätoimistojen kädestä.

Tulevissa eduskuntavaaleissa voisi joku ehdokas kaivaa nostalgisia kampanjakeinoja luovasti käyttöön. Esimerkiksi Kauko Juhantalon tyyliä Kankaanpään torilla voisi yrittää. Kauko tarjosi Korpelan makkaraa rajattomasti. Grillihiilten ja makkaroiden tuoksu leijui koko torilla, hän puhui mikrofoniin tarinoita, vitsejä, joissa oli syntisiäkin kohtia. Torilla viihdyttiin, vaikka paleltiin. Politiikkaa ei juuri puhuttu ja kammassa oli Kaukon numero.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos

Huittinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut