Naton esikunta Suomeen? Siihen olisi monta hyvää syytä

Kirjoittaja toivoo Naton esikuntaa Suomeen. Kuvassa on Kersantti Marcel Alankomaiden merivoimista. Hänet on kuvattu Hollannin Nato-joukkojen harjoituksessa helmikuussa Norjassa Tromssan lähellä.

19.2. 5:00

Eräässä vaalikoneessa kysyttiin, pitäisikö Suomeen tulla Naton esikunta.

Otan kantaa nyt vaalikoneen olettamaan tilanteeseen, jossa kuulumme Natoon.

Nato on puolustusliitto. Nato ei ole vielä koskaan hyökännyt yhteenkään maahan. Myöskään Natoa vastaan ei ole hyökätty. Pienenä maana meille on tärkeää se, että saamme turvallisuustakuut, kun kuulumme Natoon.

Suomeen sijoitettavan Naton esikunnan tarkoitus ei ole provosoida Venäjää. Meille on Venäjän kanssa yhteisen 1 343,6 kilometrin pituisen rajan ja oman infrastruktuurin kannalta eduksi saada oma esikunta.

Esikuntaa ollaan joka tapauksessa esittämässä strategisesti järkevään paikkaan Pohjoismaiden alueelle. Meidän etunamme ovat suuret ja hyvin toimivat puolustusvoimat.

Naton jäsenenä esikunnan saaminen Suomeen olisi siis aivan ensiarvoisen tärkeää. Se vahvistaa maamme asemaa Euroopassa ja luo maahamme positiivista energiaa.

On olemassa monia muitakin tärkeitä ja hyviä syitä.

Ensinnäkin työllistämisvaikutukset. Upseeriliiton mukaan pelkästään Naton esikuntiin ulkomaille tarvittaisiin arviolta ainakin sata henkilöä Suomesta.

Näin ollen Naton esikunnan saaminen Suomeen toisi huomattavasti tätä enemmän työpaikkoja Suomeen. Työllisyysvaikutus tulisi olemaan merkittävä sekä välittömästi että välillisesti.

Virkamiesten lisäksi myös siviilipuolelle tarvittaisiin työntekijöitä. Tarvetta tulisi tulkeille, autonkuljettajille, it-osaajille sekä myös monille muille osaajille muun muassa rakennusalalle.

Toiseksi Nato myös korvaisi esikunnasta aiheutuneita kuluja ja maksaisi palkkoja.

Kolmas vaikutus olisi se, että Suomesta ei olisi tarvetta lähteä muualla sijaitseviin esikuntiin esimerkiksi Liettuaan, Belgiaan tai muihin mahdollisiin maihin. Tällöin matkustus-, yöpymis- ynnä muita kuluja säästyisi.

Neljäntenä plussana esikunta tulisi vilkastuttamaan laajalti elinkeinoelämää, esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja matkailuala yleisesti tulisivat myös hyötymään Naton esikunnasta Suomessa.

Suomeen saapuisi luonnollisesti paljon Naton virkamiehiä ja muita vieraita, kuvaajia ja mediaväkeä ulkomailta. Tämä virkistäisi osaltaan majoitus- ja ravintolatoimintaa, sekä varmasti myös muuta liike-elämää.

Bonuksena voidaan ajatella myös hyvät vaikutukset hiilineutraaliuteen, kun lento-sekä muun matkustuksen tarve vähenisi oman esikunnan vuoksi.

Kannatan ehdottomasti Naton pohjoisen alueellisen esikunnan perustamista Suomeen.

Kai Kauramäki

eduskuntavaaliehdokas (sd.)

Harjavalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut