Väitteet Lammin hankkeen kymmenien miljoonien eurojen tuista ovat tuulesta temmattuja

Valitettavasti Lammin hankkeesta on tullut sitä kohdanneen poliittisen vastustuksen takia laajalti valtakunnallisesti tunnettu hanke eräiden muiden pysähtyneiden hankkeiden ohella.

Lammin tuulipuistohankkeesta on käyty keskusteluja jo vuonna 2013,

17.2. 6:00

Valtuutettu Markku Tanttinen (sit/vas.) luettelee päivämääriä ja vuosilukuja Lammin tuulipuistohankkeen suunnittelusta ja etenemisestä. Päivämäärät ovat oikeita. Tällä tavalla tuulipuistohankkeet Suomessa etenevät.

Väitteet Lammin hankkeen kymmenien miljoonien eurojen tuista ovat kuitenkin tuulesta temmattuja. Lammin hankkeeseen ei ole koskaan haettu mistään euronkaan tukea. Valmis suunnitelma ja kaava tuotiin Porin kaupunginvaltuuston käsittelyyn helmikuussa 2018. Käytännössä tuulivoimatuet lopetettiin vuonna 2015, jolloin kiintiö tuli täyteen.

Valtion tuulivoimatuki, jota muun muassa Peittoon hanke sai, oli alun perin tarkoitettu tuulivoimatuotannon käynnistämiseen Suomessa. Tuulivoima onkin kasvanut puhtaan energian merkittävimmäksi tuotantomuodoksi. Se on keskeisin tekijä muun muassa voimakkaasti kehittyvälle vetytaloudelle.

Technip Finland Oy:n Mäntyluodon tehtaiden ja Satawindin välillä oli esisopimus hankkeen toteutuksesta. Yhtiöllä oli varsin hyvät valmiudet tarvittaviin töihin Lammissa. Esisopimuksen toteutusta ja runkojen suunnittelua oli keväällä 2018 ryhdytty jo viemään eteenpäin. Technip oli aiemmin tehnyt tuulivoimaa, myös runkoja, Porissa.

Tuotantoa Poriin suunnitteli myös suuri kansainvälinen toimija, mutta lopulta Technip päätyi myymään Mäntyluodon kesällä 2018. Tätä ennen Lammin hankepäätöksestä oli valitettu ja hanke sekä esisopimus viivästyivät.

Yhteistyö venäläisen tahon kanssa ei ollut mikään erikoisuus. Suomalaisen teollisuuden ja kaupan hankkeet venäläisten kanssa olivat tuohon aikaan jopa tavoiteltuja asioita. Satawind lopetti yhteistyön helmikuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Senkin olemme avoimesti kertoneet.

Valitettavasti Lammin hankkeesta on tullut sitä kohdanneen poliittisen vastustuksen takia laajalti valtakunnallisesti tunnettu hanke eräiden muiden pysähtyneiden hankkeiden ohella.

Porista lähtöisin olevana pelkään pahoin, että Porista investointikohteena on syntynyt mielikuva alueena, jossa poliittiset riskit ovat poikkeuksellisen suuret.

Keskustelun yleisönosastossa Tanttisen kanssa lopetan tähän.

Jussi Kokkila

toimitusjohtaja

Satawind Oy

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut