9.2. oli uutinen Satakunnan Kansassa työosuusrahan poistosta. Uutisessa viitataan 12.12. tehtyyn Satakunnan hyvinvointialueen hallituksen päätökseen. Pöytäkirjassa on, niin kuin on artikkelissa mainittukin, päätös alihankintatyötä tekevien työosuusrahan maksamisesta ja sen suuruudesta.
Mitään päätöstä siitä, etteikö muita töitä toimintakeskuksessa tekeville maksettaisi 5–6 euroa päivässä en löydä, en edes mainintaa kyseisistä toimintakeskuksissa toimivista ryhmistä.
Onko niin, että aluehallituksen päätös alihankintatöitä tekeville kehitysvammaisille maksettavasta 5–6 eurosta tarkoittaa samalla, ettei muita töitä toimintakeskuksessa tekeville makseta mitään? Miten toisesta asiasta tehty päätös vaikuttaa asiaan, joka ei ole edes päätöslistalla?
Ymmärtäisin vanhojen käytäntöjen olevan voimassa, jos uusia sopimuksia tai käytäntöjä ole vielä päätetty. Tulkitseeko virkakoneisto tässä asiassa hallituksen päätöksen automaattisesti tarkoittavan myös maksamatta jättämistä? Ymmärtäisin, jos esityslistalla olisi ollut päätösehdotus, että muita töitä toimintakeskuksissa kuin alihankintatöitä tekeville ei makseta työosuusrahaa, ja tästä olisi tehty päätös.
Onko niin, että hyvinvointialue lähtee puhtaalta pöydältä ja vanhat käytännöt ja sopimukset eivät ole voimassa eikä mitään mitä ei erikseen mainita. Tarkoittaen sitä, ettei hyvinvointialueelle ole olemassa kehitysvammaisia, jotka eivät tee toimintakeskuksessa alihankintatöitä, joten ei ole kenelle maksaa, ja näin ollen siihen ei tarvita myöskään päätöstä maksamatta jättämisestä.
Paljon on kysymyksiä, joihin vastauksia toivoisi hyvinvointialueelta, ja ehkä vähän avoimempaa viestintääkin.
En käy uudelleen läpi tämänkaltaisten päätösten vaikutuksia kehitysvammaisten arkeen ja elämään mutta kanssaihmisten kunnioitus, heidän tekemisensä arvostus olisi meidän kaikkien syytä pitää mielessä, päätöksenteossakin.
Jukka Heinonen
aluevaltuuston varajäsen,
eduskuntavaaliehdokas (vas.)