Tuulivoimaa rakennetaan ilman valtion tukia

11.2. 6:00

Kaupunginvaltuutettu Markku Tanttinen kirjoittaa Satakunnan Kansan yleisönosastokirjoituksessaan 9.2.2023 Lammin tuulivoimapuiston päätöksenteosta helmikuussa 2018.

Sen lopputuloksena olisi hänen väitteensä mukaan tullut hankkeelle 10 miljoonan vuosittaiset valtiontuet 12 vuodeksi. Valtuusto hyväksyi kaavan 26.2.2018, mutta hallinnollisen virheen johdosta KHO kumosi kaavapäätöksen 31.5.2021.

Tanttisen tukiväite Lammin hankkeessa ei pidä paikkaansa. Hanke oli ja on tarkoitus toteuttaa ilman valtion tukia. Väite voidaan asettaa samaan sarjaan räjähtävien lepakoiden kanssa.

Tuulivoimatuet perustuivat valtion vuonna 2011 päättämään syöttötariffiin, jolla tuulivoimantuotanto polkaistiin vauhtiin Suomessa. Tariffin mukainen määrällinen katto saavutettiin jo vuonna 2015. Syöttötariffi tuulivoiman osalta päättyi virallisesti 1.11.2017, jonka jälkeen uudet hankkeet eivät voineet sinne enää päästä mukaan. Tanttisen väitteet Lammin hankkeelle maksettavista kymmenien miljoonien tuista ovat täysin perättömiä.

Tuulivoima on merkittävä osa suomalaista sähköntuotantoa, jonka vaikutukset jokainen voi todeta omassa sähkölaskussaan. Kun tuulivoimasähkön varastointiratkaisut edelleen kehittyvät, myös sähkön hinnan heilahtelut tulevat tasoittumaan.

Käytännössä kaikki uudet tuulivoimahankkeet vuodesta 2019 alkaen on rakennettu ilman valtion tukia. Torstaina 9.2. tuulisähköllä katettiin puolet Suomen sähkönkulutuksesta ja sähkön hinta oli noin 2,8 senttiä kilowattitunnilta.

Jussi Kokkila

toimitusjohtaja

Satawind Oy

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut