Aikuisten tehtävänä on turvata nuorille turvallinen työelämäkokemus

Kirjoittaja muistuttaa, että aikuisilla on tärkeä rooli nuorten työelämään pääsemisessä. Viime maaliskuussa otetussa arkistokuvassa on tuolloin 17-vuotias lukiolainen Oosa Koivisto, jolla on ikäänsä nähden jo runsaasti työkokemusta.

11.2. 21:00

Moni nuori kokee ensimmäisen työpaikan hankkimisen vaikeaksi. Joskus haasteet saattavat nousta niin suuriksi, että vaarana on jopa uhka luisua työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan korkein työllisyysaste saavutetaan ikäluokassa 25–54-vuotiaat. Tätä ennen olisi kuitenkin päästävä jo työn syrjään kiinni.

Työelämään kiinni pääseminen vaatii paljon erilaisia taitoja, kuten omien vahvuuksien tunteminen, erilaiset verkostot sekä rohkea uteliaisuus, heittäytyminen ja itsensä peliin laittaminen. Tämä kaikki saattaa nuorille olla uutta ja pelottavaa. He tarvitsevat siihen tukea ja työkaluja, jotta työelämään siirtyminen olisi helpompaa. Ennen kaikkea he tarvitsevat ympärilleen turvallisia aikuisia, jotka mahdollistavat hyvän työelämäkokemuksen.

Kaikissa työpaikoissa ei osata ottaa nuorta vastaan hänen työelämävalmiuksiensa mukaisesti. Meidän aikuisten onkin tuettava ensiaskeleita ottavia nuoria erityisen lempeällä otteella. Mitä positiivisemman kuvan nuori saa työelämästä, sitä varmemmin hän sinne kokee kuuluvansa. Osaava ja sitoutunut työvoima on Suomen tärkein voimavara.

Työelämään ja mieleiseen työpaikkaan hakeutumisessa olisi nuoren osattava markkinoida omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan. Hyvin harvalla on taskussaan vahvaa työkokemusta ammattialasta tai useita tutkintoja.

Hyvä pohjakoulutus on paras suoja työttömyydeltä. Koulutuksen lisäksi on tärkeää, että jokainen nuori osaa tunnistaa omat vahvuutensa sekä kehittämiskohteensa.

Vahvuuksien tunnistamiseen on olemassa erilaisia apuvälineitä, joista yksi on Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) ESR-hankkeessa kehitettävä OVET – Omat Vahvuudet Esiin Työelämässä -työkalu. Työkalun idea on saatu Belgiasta Upgrade2Work-hankkeesta.

OVET-työkalulla sukelletaan viiteen eri teemaan inspiroivien kuvakorttien avulla. Jokaisesta teemasta valitaan itselle sopivia vahvuuksia ja kehittämiskohteita, joista muodostetaan tarinallista CV-kertomuksen hissipuhetta.

Kortit auttavat itsetutkiskeluun ja hahmottamaan työelämässä vaadittavia taitoja. Työkalua voi käyttää yksinkin, mutta parhaimman hyödyn saa valmentajan avustuksella. OVET-työkalu sopii erinomaisesti työhön valmentajille, uravalmentajille, mentoreille, opintoneuvojille sekä muille työkalun käytöstä kiinnostuneille. SAMK järjestää OVET-työkalun käyttöön myös koulutusta.

Kaikki OVET-materiaali on ilmaiseksi ladattavissa hankkeen päätyttyä hankkeen kotisivuilta www.feelix.fi. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Turvataan nuorille hyvät lähtökohdat työelämään ja autetaan heitä tunnistamaan omat vahvuudet!

Maarit Hallia

terveydenhoitaja (ylempi AMK)

projektipäällikkö, Satakunnan ammattikorkeakoulu

FEELIX: Tulevaisuuden työtaidot – Future work skills – hanke (ESR)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut