Porin kiinteistökanta on rapistunut ja suurelta osin tyhjennetty

9.2. 5:00

Mielipidekirjoituksessa Esa J. Wahlman vertaa Porin päätöksentekoa tamperelaiseen. Asiassa on vinha perä. Artikkelin tuntemattomaksi jäänyt ystävä on näyttänyt hänelle Hesarin lehtileikkeen, jossa kerrottiin kaupunkien erosta ”nopeaan päätöksentekokykyyn ja yhteisymmärrykseen”

Porin tilannetta ei voi pitää yhteismitallisena edes Satakunnan mittakaavassa muihin kuntiin. Talousrakenteemme on heikko, vuodesta toiseen vuositilinpäätöksemme ovat olleet tappiollisia. Vain katteeton lupaus paremmista vuosista on tullut. Asiansa hoitanut Tampere voi paremmalla liikkumavaralla tehdä päätöksiään.

Porin oma kiinteistökanta on rapistunut ja suurelta osin tyhjennetty. Artikkelissa mainittu Himmeli on 130 asukkaan kotina tyhjennetty, kuten Liinaharja aiemmin. Himmeliä ylläpitävän Sampolan palveluliikelaitoksen tyhjennys potilashuoneiden kalustoista kaatopaikkatavaraksi varmisti, ettei entistä käyttöä ole.

Toimitusjohtaja Toni Wahlmanin johdolla perustettiin kymmenien asiantuntijoiden työryhmä, joka visioi gerokeskuksen, joka olisi ollut edelläkävijä maassamme. Edes hyvinvointialueestammekaan ei perässätulijoita löytynyt, organisaatio purettiin.

Porin tuleva hyvinvointi on jotain muuta kuin superkalliiden palloiluhalliin ja lippakioskin rakentamista. Pohdinnan paikka olemassa olevan rakennuskannan hoito ja kuntoon saattaminen hoidetaan. Kirjastotalon kuntotutkimus tulisi pikaisesti saattaa vireille ja riskirakenteet korjata.

Vähärauman koulurakennuksen korjauksen tilanne ei saa toistua. Koko rakennus tehtiin kelvolliseksi ja osa irtaimistoa hävitettiin, mutta tuntiakaan ei opetusta ollut ennen purkamista.

Poliittisena toimijana Wahlmanilla oli paikkansa hoitaa puolueensa toimeenpanovaltaa. Kunnallisjärjestön johtajana hän hyväksyi ja erotti puolueen riveistä toimijat lauta- ja johtokuntatasolla vielä tämänkin vaalikauden alussa. Muistissa on myös Lammin tuulipuiston junttaus, jossa venäläisomisteiselle yhtiölle olisi avattu niillä tiedoin noin 10 miljoonan euron valtion tukiraha vuositasolla 12 vuoden ajaksi.

Poliittisilla toimijoilla on aina peiliin katsomisen paikka toiminnassaan. Kuntavaaleissa luottamus kuitenkin punnitaan, tämän saavuttaminen on arvo sinänsä.

Markku Tanttinen

kaupunginvaltuutettu (sit./vas.)

tekninen lautakunta

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut