Turun yliopiston hallitus käsittelee Rauman kampusta koskevia muutosneuvotteluita näillä näkymin 14.2.2023 kokouksessaan. Muutosneuvottelut ja etenkin uhkakuvat Rauman kampuksen ympärillä ovat herättäneet onneksemme paljon keskustelua mediassa ympäri Suomen jo useamman kuukauden ajan. Neuvottelut etenevät, mutta yliopiston pitäessä suurimman osan tiedoistaan suljettujen ovien takana neuvotteluista avoimuus on ollut hyvin kaukana.
Vaikka opettajaopiskelijat ovat olleet pääosin luottavaisin mielin Rauman kaupungin otettua vahvan puolustuslinjan Rauman kampusta kohtaan, on ilmassa edelleen paljon kysymysmerkkejä. Yhdenkin opiskelulinjan siirtäminen tai lakkauttaminen olisi suuri kolaus Rauman kaupunkia kohtaan, ja luultavasti vain lopun alkua Rauman kampukselle.
Käsityön aineenopettajien linja on elintärkeä kädentaitoisten opettajien viennissä, sillä koko Suomen tasolla Raumalta valmistuu 40 prosenttia kaikista käsityön aineenopettajista.
Tilanteen vakavuudesta kertoo myös paljon se, että syksyllä tilanteen tultua julki ensimmäisten joukossa jyrähti Teollisuusliitto, joka piti mahdollisia lakkautuksia jopa käsittämättöminä: Käsityön aineenopettajat luovat pohjan sille, että teollisuuden alalle löytyy tulevaisuudessa osaajia.
Yle uutisoi, että Kajaani aikoo palauttaa opettajapulan takia erityisopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien opinnot, vaikka ne lakkautettiin 10 vuotta sitten. Molempia pystyy opiskelemaan myös Raumalla, mutta ilmeisesti säästöt painavat Turun yliopiston vaakakupissa enemmän, kun uhkakuvia lakkautuksista joutuu edes mielessään maalailemaan.
”Säästö” sanana tuntuu muutenkin kovin vieraalta Turun yliopistolle, sillä muutamien vuosin sisällä Rauman kampuksella on saneerattu teknisen opetuksen tilat, viisikerroksinen Torni-rakennus, ruokala ja rakennettu uusi päiväkoti Pikkunorssi. Myös vuokrasopimukset ovat voimassa vuoteen 2027 asti. Mikä on todellinen säästö, jos uutuuttaan hohkaavat tilat ja hyvän valmistumisprosentin omaavat tutkinnot vain hylättäisiin?
Kun tiedetään opettajapulasta sekä yliopiston tekemistä aiemmista investoinneista Raumalle, opetuksesta ja kädentaidoista säästäminen vaikuttaa lähinnä liian pitkälle viedyltä vitsiltä. Turun yliopiston hallituksen tulisi laajentaa näkökulmaansa ja miettiä myös tulevaisuutta.
Mistä tulevaisuudessa löytyy tarpeeksi osaavia opettajia varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, toiselle asteelle sekä korkeakouluihin, tai mistä löytyy tulevaisuuden kädentaitajat lukuisiin eri ammatteihin? Toivottavasti jonain päivänä heidänkin lapsiaan opettavat Raumalta valmistuneet opettajat, jotka kasvattavat parempaan tulevaisuuteen katsovia lapsia.
Severi Marttila
luokanopettajaopiskelija
Rauma