Sosiaalisen median käytöstä pitää muuttaa

Vanhempien tulisi myös seurata lastensa somekäyttöä ja opettaa, miten on soveliasta kommentoida toisten julkaisuihin.

Kirjoittajien mukaan se, että sosiaalisessa mediassa kiusaaminen tapahtuu anonyymisti, ei tee siitä vähemmän haitallista kuin kasvokkain kiusaaminen.

2.2. 12:16

Nettikiusaaminen on lisääntynyt vuosien varrella ja lisääntyy koko ajan. Asiaan pitäisi puuttua vakavammin, sillä seuraukset ovat yhtä vahingolliset kuin oikeassa elämässä kiusaamisen. Mietimme pienellä kokoonpanolla koulussa, miten voisimme parantaa sosiaalisen median ala-arvoista sisältöä.

Suuret somealustat, kuten esimerkiksi TikTok ja Instagram, eivät sisällä suodattimia kommenteissa, joten ihmiset saavat kirjoittaa videoihin ja LIVE-lähetyksiin, mitä sylki suuhun tuo.

Kun joku ilmaisee oman mielipiteensä esimerkiksi TikTokissa, sitä vähätellään ja asiasta syttyy helposti monen ihmisen riita. Riitatilanteet johtavat joskus muutaman käyttäjän ilmiantamiseen ja tilien poistoon. Siitä huolimatta juuri poistettu tili ja sitä käyttänyt henkilö pystyy liian helposti luomaan uuden käyttäjän ja pääsee uudestaan aloittamaan kiusaamisen netissä.

TikTokissa on todella paljon nettikiusaamista, joka ilmenee usein esimerkiksi toisten ulkonäön kommentointina, omaisuuden haukkumisena, mielipiteiden kritisointina, rasismina, uhkailuna tai toisten henkilökohtaisten kuvamateriaalien levittämisenä. Nämä kaikki edellä mainitut ovat nettikiusaamista.

Se, että osa siitä tapahtuu anonyymisti, ei tee siitä vähemmän haitallista kuin kasvokkain kiusaaminen.

Ehdotamme, että sosiaaliseen mediaan lisättäisiin suodattimia, jotka tunnistaisivat epäasiallisen kommentoinnin ja estäisivät sen. Suodattimien lisääminen esimerkiksi kommentteihin auttaisi jo paljon.

Toivomme myös, että uusien käyttäjätilien luominen vaikeutuisi esimerkiksi aikarajojen avulla. Turhat ilmoitukset voitaisiin välttää näyttämällä todiste kiusaamisesta, vaikkapa palvelimen sisäisellä kuvakaappausohjelmalla, ettei asiaa voitaisi lavastaa.

Näistä mitään ei kuitenkaan tarvittaisi, jos jokainen meistä miettisi omaa käyttäytymistä netissä. Vanhempien tulisi myös seurata lastensa somekäyttöä ja opettaa, miten on soveliasta kommentoida toisten julkaisuihin.

Kerttu Hakanpää, Niilo Huhtala, Akseli Koski

Kaarisillan yhtenäiskoulu 8B

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut