Asumisen energiatehokkuus ja EU-direktiivit tekevät tulevista kansanedustajista isojen päätösten tekijöitä

25.1. 21:00

Käynnissä on iso energia-aiheisten EU-direktiivien päivitystyö, joka tuo tarpeen uudistaa kansallista lainsäädäntöämme tulevalla vaalikaudella. Jo nyt on selvää, että uudistukset tuovat asuinrakennusten omistajille eli esimerkiksi taloyhtiöille uusia velvoitteita energiatehokkuuden parantamiseksi.

Suomessa asuvien kannalta joustamaton ja kategorinen vähimmäisvaatimus olevassa olevan asuinrakennuksen energiatehokkuudesta tarkoittaisi pakkokorjauksia hinnalla millä hyvänsä ja ilman todellisia uusia päästövähennyksiä.

Huolena on, että vaatimukset ovat sosiaalisesti kestämättömiä ja taloudellisesti mahdottomia. Eikä ole järkeä siinäkään, että energiatehokkuutta parannetaan pakolla ja kalliisti myös niissä syrjäseutujen rakennuksissa, joilla ei ole käyttäjiä enää muutaman vuoden päästä.

Päättäjien on pidettävä huolta, että neuvottelujen tuloksena energiatehokkuusdirektiivin vaatimukset antavat mahdollisuuden järkevään kansalliseen lainsäädäntöön ja todellisten päästövähennysten saavuttamiseen.

Direktiivissä ei pidä määritellä yksityiskohtaisesti kategorisia keinoja, joilla asetetut tavoitteet pyritään saavuttamaan. Jos kaikki jäsenmaat laitetaan samaan muottiin, on olemassa iso riski, ettei asetettuja päästövähennyksiä saavuteta. Kun tavoitetaso on asetettu, direktiivin tulee jättää tilaa löytää tehokkaimmat ja toimivimmat päästövähennystavat kussakin EU-jäsenvaltiossa.

Pian valittavien kansanedustajien on huolehdittava ja varmistettava, että tulevat lainsäädäntöhankkeet valmistellaan huolellisesti, eri sidosryhmiä aidosti kuullen ja tutkittuun tietoon pohjautuen. Ennen päätöksentekoa on oltava selvillä siitä, mitä ehdotukset tarkoittavat esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden osakkaiden ja asukkaiden kannalta.

Mari Häyhtiö

toiminnanjohtaja

Kiinteistöliitto Satakunta ry ja Rauman Kiinteistöyhdistys ry

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut