Pilkka omaan nilkkaan

24.1. 20:30

Kiinalaisen sanonnan mukaan krokotiilia ei kannata ärsyttää ennen kuin on ylittänyt joen. Poliittiset toimijat ovat Suomessa ja Ruotsissa ymmärtäneet asian hyvin ja olleet varsin maltillisia ainakin julkisissa lausunnoissaan Nato-prosessissa. Sen sijaan jotkut muut tahot eivät ehkä ole ymmärtäneet julkisen häpäisemisen olevan pahempaa kuin voimakaskaan poliittinen retoriikka.

Sananvapauden ja mielipiteenvapauden varjolla piirretyt pilakuvat tai näköisnuken jaloista hirttäminen roikkumaan eivät edistä yhteistä asiaamme. Taisi käydä päinvastoin.

Toivottavasti vahingot ovat kuitenkin korjattavissa.

Jotkut asiat ovat sellaisia, etteivät pilkan kohteeksi joutumista kokeneet niitä kuittaa ilman raivostumista. Muistissamme lienee islamilaisen uskonnon profeetta Muhammedin pilkkaaminen ranskalaisessa ja tanskalaisessa lehdessä.

Mitä se aiheutti? Tappo- ja pommiuhkauksia, sabotaasin lehden toimitukseen ja kuolonuhreja. Ja lööppiuutisia, joilla iltapäivälehtiä myydään.

Mutta muuttuiko puolentoista miljardin islamilaisen käsitys uskonnostaan jotenkin? Tuskin ainakaan pilkkaajien toivomaan suuntaan.

Poliittista satiiria voi ilmaista ja julkaista monella tapaa. Hyvällä maulla on kuitenkin rajansa. Pilapiirtäjien kannattaisi tutustua Kari Suomalaisen tuotantoon.

Simo Pukkila

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut