Menoleikkauksilla suojataan suurituloiset velkalaskulta

23.1. 21:00

Mielipidekyselyilläkin on haettu tukea sille, että valtiontaloutta tasapainotettaisiin menoleikkauksilla. Tämä tietäsi sitä, että koronapandemiasta ja Venäjän julmasta hyökkäyksestä Ukrainaan koituva velkalasku maksatettaisiin pienituloisilla, joita palveluista leikkaaminen kipeimmin koskisi. Laskuista suojatut suurituloiset eivät välttämättä elämänsä tueksi yhteiskunnan palveluja edes tarvitse.

Se ei kyllä talousosaamisesta kerro yhtään mitään, jos valtiontalouden sopeuttamiseksi ei keksitä muuta vaihtoehtoa kuin menoleikkaukset.

Kysymys kuuluukin, että voitaisiinko taloutemme tasapainottaa menoleikkausten sijasta muilla toimilla, kuten esimerkiksi työllisyydellä ja talouskasvulla. Mutta meillä mennään siitä läpi, mistä aita on matalin. Näin talouttamme sopeutetaan vain pienituloisille kurjuutta lisäämällä.

Sama koettiin myös 2015, kun keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus pakotti lain uhalla ammattiyhdistysliikkeen hyväksymään kilpailukykysopimuksen. Kiky-sopimuksen seurauksena työntekijöiltä ja toimihenkilöiltä siirtyi jopa miljardeja euroja työnantajaleirin kassaan.

Ylen toimittaja sai vielä tivattua kahdelta kätilöltä lupauksen lomarahojen leikkaamisesta. Tähän lupaukseen pääministeri Sipilä tarttui hanakasti. Näin julkisen sektorin henkilöstöltä vietiin vielä kikyn lisäksi osa lomarahoista. Samaiset kätilöt totesivat myöhemmin tulleensa petetyksi, kun selvisi, että vientimme oli elpynyt jo ennen kikyä.

Keskustaläheisen Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastanneista 64 prosenttia kannatti menojen leikkaamista. Kyselyyn osallistuneista kokoomuslaisista, keskustalaisista ja perussuomalaisista jopa yli 80 prosenttia kannatti menoleikkauksia verokorotusten sijaan.

Sen sijaan veronkorotuksia eniten kannattivat vasemmistoliiton vastaajat. SDP:n osallistujista hieman yli puolet kannatti menoleikkauksia, ja vihreissä kannat olivat vaihtojen välillä lähes tasan.

Lehden kyselyssä ei leikkauskohteita kyselty.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut