Militarismiahdistuksesta ukrainalaisten syyttelyyn

EU:n mielipidemittauksen mukaan 83 prosenttia meistä kannattaa erityisen vahvasti tukeamme Ukrainalle ja 12 prosenttiakin melko vahvasti. Viisi prosenttia on eri mieltä.

”Myötätuntoa ei heru niiden todelliselle ahdistukselle, joiden koti, muistot ja elämisen mahdollisuudet on murskattu ja jotka palelevat kellareissa usein pitkiäkin aikoja jopa ilman ruokaa ja juotavaa.”

21.1. 19:53

Moni Euroopan mahtivaltio on hallinnut Mustaanmereen työntyvää Krimin niemimaata. Ukrainaan se on kuulunut pian Stalinin kuoltua vuodesta 1954. Silloinen Neuvostoliiton johtaja, ukrainalainen Nikita Hrushtshev siirsi sen ukaasillaan Venäjältä Ukrainalle.

Viimeistään vuonna 1991 Venäjällä hoksattiin, että Sevastopolin tärkeä laivastotukikohta oli jäänyt toiselle itsenäistyneelle valtiolle.

Ammoisina aikoina niemeä omivat kreikkalaiset ja roomalaiset, kunnes tataarit valtasivat sen 1200-luvulla ja antoivat sille nimen Krim eli Linnoitus. Sitten turkkilaiset olivat vuorossa – ja Venäjä 1783.

Saksalaiset valtasivat sen Venäjän bolshevikeilta 1918, ja sitä rataa Krim julistautui itsenäiseksi, mutta bolshevikit tulivat takaisin 1920.

Natsit ottivat sen 1941. Sodan päätyttyä Stalinista tuli uusi isäntä. Hän karkotti Krimiltä pääasiassa tataarit, joiden hän väitti olleen yhteistyössä natsien kanssa, ja lopetti Krimin autonomian eli itsehallinnon 1946.

VUODEN 2001 melko luotettavan väestönlaskennan mukaan Krimin 2,4 miljoonasta asukkaasta 58 prosenttia oli venäläisiä, 24 ukrainalaisia ja 12 prosenttia tataareja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on asettanut Krimin takaisin saamisen yhdeksi rauhanteon ehdoksi. Se lienee mahdoton pykälä. Krimin perin kirjavan omistushistoriankin valossa Zelenskyin kannattaa pitää se neuvotteluvalttina.

KAKSI METRIÄ pitkän Pietari Suuren (1682–1725) imperiumin palauttamiseen Putin Pienen tiellä on kosolti töyssyjä. Esimerkiksi tsaari Aleksanteri II:n puuhat häntä varmasti – siveästi ilmaisten – harmittavat. Tämä myi vuonna 1867 Alaskan Yhdysvalloille ja avitti suomalaisten itsenäisyysintoa muun muassa antamalla meille 1863 omat valtiopäivät ja 1860 oman rahan.

Putinin idoli Pietari oli jättänyt Suuren Pohjan sodan jälkeen Suomen joukkojensa raa’an ryöstelyn ja raiskauksen kohteeksi. Naisia ja lapsia vietiin orjiksi Venäjälle. Aikakausi 1713–1721 sai nimen Iso viha. Tämän päivän karmaisevat uutiset kuulostavat tutuilta.

ASENTEEMME Ukrainan auttamiseen on jokseenkin selkeä, vaikkei aivan.

Radion keskusteluohjelman Pyöreän pöydän vakijäsen on iät ja ajat ollut muuan Maija Vilkkumaa.

Tämä ajattelija pudotteli (11.1.) kansakunnan kaapin päältä valitusta "militarismiahdistuksesta", kun nyt "koko ajan huudetaan, että aseapua Ukrainalle". Näin "tavallisista suomalaisista tulee asehulluja, jotka haluavat puhua ihmisten tappamisesta".

Näin itsekkäitä ja tolkuttomia lausuntoja harvoin kuulee edes niin sanotuilta turhilta julkkiksilta. Myötätuntoa ei heru niiden todelliselle ahdistukselle, joiden koti, muistot ja elämisen mahdollisuudet on murskattu ja jotka palelevat kellareissa usein pitkiäkin aikoja jopa ilman ruokaa ja juotavaa.

EURIBORIN eli EU:n mielipidemittauksen mukaan 83 prosenttia meistä kannattaa erityisen vahvasti tukeamme Ukrainalle ja 12 prosenttiakin melko vahvasti. Viisi prosenttia on eri mieltä.

Näihin kuuluvat muun muassa ne, joiden mielestä "ukrainalaiset hyökkäsivät Suomeen 1939".

Moskovan sotilaspiiristä peräisin ollut puna-armeijan venäläinen 163. divisioona aloitti talvisodan maataistelut. Se motitettiin Suomussalmen kirkonkylässä.

Sitä tosiaankin seurasi Kiovan seudulta koottu 44. eli ukrainalainen divisioona, joka tuhottiin Suomussalmelle johtavalla Raatteentiellä. Kesätamineissa tuntemattoman maan paukkupakkaseen lähetetyistä sotilaista menehtyi 7 000–9 000.

Historian vääristelyä on syyttää ukrainalaisia talvisotamme tragediasta. 44. divisioona kuului georgialaisen Stalinin uhreihin, joita olivat ennestään muun muassa 3,5–10 miljoonaa nälänhätään kuollutta ukrainalaista vuosina 1932–1933.

Kirjoittaja on SK:n entinen päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut