"Eetu pääsi rakennusalalle, Siiri jatkaa lukioon"

20.1. 20:30

Näin otsikoi Yle 16.6.2022. "Me emme ole enää se koulutetuin kansakunta", toteaa puolestaan OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Koulutuksemme tulokset myös laskevat suhteessa muihin maihin. Samaan aikaan tavoitellaan merkittävästi suurempaa korkeakoulutettujen osuutta ikäluokasta. Arviointia ja tutkimuksia koulutuksesta riittää ja hyvä niin, onhan koulutus yhteiskunnan yksi keskeisimmistä satsauksista, etenkin vaalilupauksissa.

Halusin tutkia havaintoani siitä, miten eri tavalla sukupuolet esiintyvät median koulutusta koskevissa jutuissa. Ylen ja Helsingin Sanomien hakutoiminnolla laskin yhteen kirjoitetuissa koulutusjutuissa noin puolessa vuodessa esiintyvät ihmiset.

HS haastatteli yhtä miestä kohti reilun tuplamäärän naisia, valokuvissa naisenemmistö oli vieläkin suurempi. Ylen luvut olivat suunnilleen samanlaisia.

Sitä, kuinka paljon median esittämä kuva vaikuttaa koulutukseen hakeutumiseen, en ole pätevä arvioimaan. Jos kuitenkin koulutukseen ja erityisesti korkeakoulutukseen hakeutumista halutaan lisätä, pitää ehkä miettiä, halutaanko lisäyksen tapahtuvan juttujen ja kuvien suhteessa vai millä tavalla. Ehkä myös median tulee arvioida sitä, kuka kuvassa koulutuksesta on ja kuka kuvasta puuttuu ja mitä merkitystä tällä seikalla voi olla koulutusvalintoihin.

Itse uskon, että samaistuttavilla esikuvilla on vaikutusta.

Jussi Murtovuori

koulutuspäällikkö, Diakonia-ammattikorkeakoulu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut