Velkavaalit tulossa

16.1. 20:15

Runsaan kahden kuukauden kuluttua on taas eduskuntavaalit, tärkeimmät vuosikymmeniin. Uudella eduskunnalla on tavanomaista suurempi vastuu siitä, miten Suomi selviää tulevaisuudessa.

Haasteet ovat moninaisia: liialliseksi paisunut valtion velka, sota Ukrainassa, EU:n ongelmat päällimmäisinä esimerkkeinä mainittakoon.

Valtion velkaa on saatava ensi kaudella kuriin. Jo pelkästään velan lyhennyksiin joudutaan pian ottamaan uutta velkaa, kun korot nousevat. Budjetin alijäämä uhkaa nousta 10 miljardiin.

Tätä ei Suomi kestä.

Riitelyyn tilanteessa ei ole varaa. Uskotaan valtionvarainministeriön virkamiehiä, jotka työkseen virkavastuulla tilannetta seuraavat. Yhteistyöllä tämäkin asia saadaan kuntoon, vaikka se tietysti merkitsee, että kaikki taloustalkoisiin osallistuvat.

Budjetin saaminen tasapainoon on myös itsemääräämisoikeuden kannalta erittäin tärkeää, ettemme joutuisi EU:n holhouksen alle.

Euroopan unioni on monessa asiassa liikaa puuttumassa jäsenvaltioiden asioihin. Asioihin, jotka selkeästi kuuluisivat maiden omalle tontille, kuten esimerkiksi Suomen metsät ja niiden hoito.

Tilanteessa on nähtävissä EU:n halu muodostaa tulevaisuudessa täydellinen liittovaltio. Itsenäinen Suomi olisi sen jälkeen vain haikea muisto.

Tapio Kamppi

Honkajoki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut