Päätettäviin asioihin liittyy paljon kerrannaisvaikutuksia ja seuraamuksia

14.1. 6:00

Satakunnan Kansassa ja sen kommenttipalstoilla on riepoteltu useitakin Porin kaupungin päätöksenteossa tehtyjä päätöksiä, viimeksi "lippakioskin" hankintaa. Haluan avata lautakunnan jäsenen näkökulmaa tässä prosessissa.

Esityslista julkaistaan muutamaa päivää ennen kokousta. Virkamiehiltä on mahdollisuus kysyä lisäselvityksiä ennen kokousta tai vielä kokouksessakin. Aikaa on myös itse hakea päätöstä tukevaa tietoa.

Kokouksessa usein valmisteleva virkamies tai esittelijä alustaa asiaa. Päätöspykälän esittelyteksti ja päätösehdotus saattaa asiakirjoissa olla varsin lyhyt, jolloin päätöksenteon pitäisi olla helppoa ja yksiselitteistä. Liitteinä on asiaa selventäviä dokumentteja, osa julkisia ja osa salassa pidettäviä.

Usein asioihin kuitenkin liittyy paljon muita sivuvivahteita, kerrannaisvaikutuksia tai seuraamuksia, jotka on pakko huomioida päätöksenteossa. Näitä asioita tulee ilmi usein vasta kokouksen päätöskeskustelun yhteydessä.

Valitettavasti aika usein esityslistalla tulee vastaan päätettäväksi asiakohtia, joista jo ensilukemisella tietää, ettei ole muita kuin huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja tarjolla. Näin oli myös Kirjurinkioskin kohdalla.

Valmisteluun on varmasti käytetty aikaa ja harkintaa kaupunkikuvatoimikunnassa ja muissa tahoissa, ja miten kilpailutettuun "lippakioskiin" päädyttiin, on varmasti oma tarinansa. Tekninen lautakunta päätti kuitenkin vaan tarjouskilpailun voittajasta.

Huomioitavia asioita oli monta. Halvinkin tarjoushinta ylitti budjetoidun summan reilusti ja muitakin kuluja oli tiedossa. Tarjoajia oli kuitenkin kolme, joten ei voinut olettaa, että hinta olisi ihan hatusta vedetty. Korkeaan hintaan vaikuttavia tekijöitä olivat etenkin arkkitehtuuri, sijainti ja rakennusaikataulut.

Vaihtoehtona oli tarjousten hylkääminen ja hankeen keskeyttäminen. Lautakunnalta annettaisiin evästyksenä virkamiehille uudet suunnitelmat ja edullisemmat arkkitehtoniset ratkaisut.

Tämä olisi tarkoittanut tilapäisiä rakennelmia ensi kesäksi Kirjuriin tai vaihtoehtoisesti korvauksia nykyiselle toimijalle, sekä hankkeen uudelleen suunnittelua ja aikataulujen muutoksia. Kaikki nämä toimenpiteet olisivat myös vaatineet euroja.

Tulevaan rakennukseen liittyvät viemäri- ja sähköverkot tulisivat joka tapauksessa rakennettavaksi, mikäli Kirjurinluotoa halutaan kehittää ja rannan käyttäjiä palvella. Kukaan ei pysty sanomaan, mikä olisi ollut kokonaishintalappu hylkäämisvaihtoehdolle. Toki vaihtoehtoina voisi olla myös rakentaminen omana työnä, tai sitten ei rakenneta mitään.

Kiperissä kysymyksissä ja asioissa on päätöksentekijä yksin. Hän käyttää omaa harkintaa painaessaan JAA tai EI.

Tulevaisuudelta toivon valmistelijoilta entistä laajempaa ennakoivaa tiedon- ja suunnitelmien välitystä ja vuoropuhelua kaikkien toimijoiden kesken. Kiire tulee olemaan sana, joka saa omat tuntosarvet pystyyn ja epäilykset heräämään.

Toivottavasti myöskään osallisten eduskuntavaaliehdokkuudet eivät sumenna kunnallista päätöksentekoa.

Raija Koskiranta

valtuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen (kesk.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut