Insuliinit on jätettävä pois biologisten lääkkeiden apteekkivaihdosta

10.1. 6:00

Hallitus esittää, että biologisia lääkkeitä alettaisiin vuoden 2024 alussa vaihtaa apteekissa halvimpaan vastaavaan valmisteeseen samaan tapaan kuin nyt tehdään kemiallisten lääkkeiden kanssa. Myös insuliini kuuluu biologisiin lääkkeisiin. Hallitus ei näytä ymmärtävän sitä, mitä vaaratilanteita insuliinin apteekkivaihdosta seuraa.

Insuliininpuutosdiabetesta sairastavan täytyy käyttää insuliinia pysyäkseen elossa. Ateriainsuliinia (lyhytvaikutteinen insuliini) annostellaan aina syömisen yhteydessä 5–7 kertaa päivässä, tämän päälle pistetään perusinsuliinia (pitkävaikutteinen insuliini) 1–2 kertaa vuorokaudessa.

Nyt tehty hallituksen esitys tarkoittaa, että apteekissa henkilölle voidaan tarjota toista insuliinivalmistetta kuin mitä lääkäri on määrännyt, riippuen siitä, mikä vaihtokelpoiseksi katsottu valmiste kulloinkin olisi halvin, vaikka vain 50 sentin erolla.

Ei voida mitenkään varmistua siitä, että apteekkivaihto menisi jokaisen kohdalla turvallisesti. Jos esimerkiksi pitkä- ja lyhytvaikutteinen insuliinivalmiste sekaantuvat keskenään, seuraa virheannostelusta välitön vaaratilanne, jopa kuolema.

Lisäksi, kun käytettävä insuliini vaihtuu, vaihtuu myös sen antoväline eli insuliinikynä. Insuliinikynät eivät ole käytössä tismalleen samanlaisia. Tietoa niiden toiminnasta jakavat terveydenhuollon ammattilaiset. Nyt ehdotetussa uudistuksessa diabeteshoitajan tehtäviä ikään kuin siirretään apteekin henkilökunnalle, vaikka heillä ei ole diabeteshoitajan pätevyyttä.

Diabeetikolla on toki mahdollisuus kieltäytyä insuliinivalmisteen vaihdosta, mutta silloin hän itse joutuu maksamaan hintaeron edullisempaan vaihtokelpoiseksi katsottuun valmisteeseen nähden. Toinen mahdollisuus estää vaihto on pyytää lääkäriä kieltämään se lääketieteellisiin ja hoidollisiin syihin vedoten.

Insuliinien mukaan ottamista biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoon on perusteltu säästösyillä. Apteekkivaihto ei kuitenkaan tuo säästöä, koska diabeetikot joutuvat hakeutumaan nyt entistä enemmän lääkäreiden vastaanotolle estääkseen insuliiniensa vaihdon ja diabeteksen omahoitoon liittyvä epävarmuus lisääntyy, mikä heikentää hoitotasapainoa. Tämä puolestaan altistaa lisäsairauksille, joiden hoito on todella kallista.

Esitys insuliinin mukaan ottamisesta biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoon täytyy perua. Me diabeetikot emme kaipaa enää yhtään lisää epävarmuutta hoitoomme.

Tuomas Zacheus

puheenjohtaja

Porin Seudun Diabeetikot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut