Älkää viekö sote-ihmisten työvälineitä!

Oppilashuollon henkilöstö, kuten terveydenhoitajat, tekevät erittäin tärkeää työtä, kirjoittaja korostaa.

6.1. 21:00

Sote-asiat siirtyivät vuoden vaihteessa hyvinvointialueiden vastuulle. Vastuun lisäksi siirtyi henkilöstöä, rakennuksia ja työvälineitä ynnä muuta. Toki kunnille jatkossakin kuuluu aivan lakisääteisesti vastuu edistää kuntalaistensa hyvinvointia.

Kunnissa onkin tämän vuoden ajan lausuttu kauniita sanoja yhdyspintatyöstä hyvinvointialueen kanssa. Vuoden vaihteen lähestyessä yhdyspinnan sijaan ensimmäinen berliininmuuri uhkasi nousta keskelle koulujen arkea oppilashuoltotyöhön.

Oppilashuollon henkilöstö – terveydenhoitajat, kuraattorit, koulupsykologit ja niin edelleen – jatkaa tärkeää työtään kouluissa, joskin palkanmaksajaksi vaihtuu Satakunnan hyvinvointialue. Osassa alueen kuntia ja kouluja tätä palkanmaksajan vaihtumista on tulkittu niin, että tähän loppuu myös oppilashuollon henkilöstön pääsy esimerkiksi koulun keskeiseen yhteydenpitoväylään Wilmaan.

Raumalla tämä ongelma saatiin ratkaistua vuoden viimeisen kaupunginhallituksen päätöksellä eli vasta aivan kalkkiviivoilla, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Wilman käyttö on ainakin toistaiseksi sallittua koko koulun väelle. Oppilaat, huoltajat, opettajat ja opiskelijahuollon kullanarvoiset ammattilaiset löytävät toisensa tutun, helpon ja suojatun yhteydenpitokanavan kautta myös vuoden vaihtumisen jälkeen. Nuoren turvallisuudentunnetta lisää jo tietoisuus siitä, että oman kännykän Wilma-viestin päässä on tarvittaessa aikuinen, joka auttaa.

Korona-aika ja monet muut syyt ovat lisänneet nuorten pahoinvointia. MIELI ry puhuu jopa nuorten mielenterveyskriisistä. Tärkeintä olisi puuttua pahoinvointia aiheuttaviin syihin yhteiskunnassamme, mutta sitä odotellessa mahdollisimman nopea täsmäapu syntyneisiin ongelmiin pitäisi olla mahdollista ja jokaisen nuoren saavutettavissa.

Matalan kynnyksen lähipalvelua antavat juuri nuo oppilashuollon tärkeät ja turvalliset aikuiset, jotka ovat läsnä koulujen arjessa. Tai joiden pitäisi olla.

Käytännössähän alan ammattilaisista on huutava pula koko maassa. Raumallakin on ollut pitkään lupa palkata kaikki koulupsykologit, jotka kiinni saadaan. Ei ole saatu kiinni, koska heitä ei yksinkertaisesti ole.

Henkilökuntapula aiheuttaa helposti myös henkilökuntakatoa, kun vähät työntekijät uupuvat ylivoimaisen työkuorman alle ja poistuvat muihin töihin. Lähipalvelujen puute pidentää jonoja ja jonoissa ongelmat pahenevat. Pahenevat ongelmat taas ruuhkauttavat raskaita erikoistason palveluja.

Nuorisopsykiatrian suljettu osasto pyörii kroonisesti ylipaikoilla, koska lähipalvelut eivät pysy kasvavan palvelutarpeen tahdissa. Tämän kierteen keskellä tuntuu aivan käsittämättömälle, että tätä perustason työtä vielä kampitettaisiin viemällä nykyiset työvälineet ennen kuin uusista on tietoa.

Ymmärrän kunnissa asiaan liittyvät tietosuojaongelmat. Niihin on suhtauduttava vakavasti ajassa, jossa harva se päivä jonkun kunnan tietojärjestelmät ovat polvillaan kyberhyökkäyksen vuoksi, viimeksi Säkylässä nyt joulunalusviikolla.

Kouluissa työskentelevät sote-ammattilaiset eivät kuitenkaan ole mitään vieraan vallan agentteja. Yhteydenpitokysymykseen on löydettävä kestävä ratkaisu. Ratkaisu voi olla vanha tuttu Wilma tai jotain uutta – kunhan se jokin on parempi kuin entinen.

Rajallista työaikaresurssia kun ei kannata tuhlata savumerkkien lähettelemiseen. Oppilashuoltotyön vaikeuttaminen nykyisessä nuorten mielenterveystilanteessa olisi lähinnä nuorisomme heitteillejättöä.

Helena Ollila

kaupungin- ja aluevaltuutettu (kesk.)

Rauma

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut