Haavoittuva yhteiskunta

6.1. 6:00

Säkylän tietojärjestelmiin tunkeuduttiin sekoittaen sisäinen tiedonkulku. Tekijää ei tiedetä. Tapaus ei ole ainutkertainen. Laajentuessaan nämä hyökkäykset voivat haavoittaa koko yhteiskunnan toiminnan.

Olemme rakentaneet niin yksityisen kuin yritystoiminnankin riippuvaiseksi sähköstä. Myös Säkylän tietojärjestelmät. Sähkön loppuminen olisi katastrofi. Vallanhaluiset hyökkääjät tietävät tämän. Samoin sähkön tuottajat, joiden rahanhimolla ei ole rajoja: tuotetaan kulutusta vähemmän, ja nostetaan hintaa.

Sote-uudistus tuntuu perustuvan sähkön hyväksikäyttöön. Pankkimaailmakin on tähän jo siirtynyt.

Digitalisaatio toi kapean ammattikunnan, joka rakentaa uudet järjestelmät toimia. Järjestelmänikkarit alkavat jo nyt ottaa rengin sijasta isännän roolin sanellen myös välittämiensä tietojen sisällön, hallituksen ja eduskunnankin sijaan. Demokratia saa väistyä. Esko Ahon varoitukset hukkuvat politiikan rattaisiin.

Olemme rakentamassa haavoittuvaa, kestämätöntä yhteiskuntaa, jossa luonnon hyödyntäminen ja rahan tekeminen on toisarvoista. Turvautukaamme ainakin omavaraiseen sähköön ilman röyhkeitä rahastajia.

Esko Eela

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut