Ei jäähyväisiä kauppahallille – tarvitaan asiakkaita, mutta myös ostettavaa

Autio kauppahalli surettaa kirjoittajaa.

5.1. 21:30

Emme kai me porilaiset ole sen huonompia kuin turkulaiset, kuopiolaiset, helsinkiläiset tai tamperelaiset? Näissä kaupungeissa kauppahalli kukoistaa, eivätkä seinät siellä kaiu tyhjyyttään kuten Porissa. Joo, joo, niissä on enemmän asukkaita, mutta onhan meitä porilaisiakin aika joukko.

Toimittaja Ville Hammarberg kirjoitti 30. joulukuuta Satakunnan Kansassa kauniita jäähyväisiä kauppahallille. Kukoistuksen ajat ovat kaukana, mutta onhan se nyt ihme ja kumma, jos Porissa ei saada kauppahallia keskustassa paikaksi, jossa olisi ilo asioida.

Eihän siellä viime aikoina ole ollut syytäkään käydä, kun käytävien varrella olevat myymälät ovat tyhjinä. Vielä jokin aika sitten Tee- ja maustepuodista sai irtoteetä, viimeisimmän pitäjän aikaan myös lounasta. Sitten tila tyhjeni, ja eräs Porissakin puuhaileva liikemies oli ostanut tilan, johon piti tulla kahvila. Ei ole vielä näkynyt, sen enempää kuin entisen bingon tiloihin tulevaksi ilmoitettu ravintolamaailmaakaan. Eikä varmaan koskaan tulekaan!

Täysin ymmärrettävää, että kaameat vuokrat rokottavat, eikä yksikään yrittäjä kauppahallissa toimisi pelkästään nostalgian säilyttämiseksi. Tarvitaan asiakkaita, mutta myös ostettavaa. Jotkut valittavat, että hallissa on kallista, mutta on muistettava, että palvelu maksaa. Ja sen maksaisi moni meistä mielellään.

Ainakin Turun ja Tampereen kauppahallien kiinteistöt ovat kaupungin omistuksessa. Olisiko nyt Porin kaupungilla loistava paikka tehdä jotakin kaupunkikeskustan elävöittämiseksi ja ostaa kauppahallin osuus kiinteistöstä. Porissa hallikauppiaat osaltaan joutuivat palaneen Juhana Herttuanakin tunnetun rakennuksen tilalle nousseen Hallitornin maksumiehiksi. Hallitorni on osa Kiinteistö Oy Porin Hallia.

Mitähän suhmurointia sekin oli, että kiinteistösijoittaja osti pilkkahintaan hallin tiloja, jotka taas toisen sijoittajan kautta päätyivät Kiinteistö Oy Porin Hallille.

Meikäläisen ostoksilla kauppahalli ei pystyssä pysyisi, mutta ikävä tulee muun muassa Kuusikon kaalikääryleitä ja Pirjo Kuusikon palvelua tai Luomupuodin kananmunia, teetä ja muita herkkuja.

Kaupungin keskustassa asuu kuitenkin sen verran väkeä, että kauppa kannattaisi, jos kaikki kävisimme siellä.

Eivät ne markettien pitkät käytävät houkuttele, eikä niissä juurikaan löydy myyjää, jos haluaisi apua. Palvelutiskeillä olevat ovat kiinni töissään, eivätkä jouda hyllyjen väliin vaeltamaan.

Vuosia sitten hallissa oli esimerkiksi lihamestari Reino Raekosken myymälä, josta sai niin valmistusohjeet kuin parhaat pihvi- sun muut lihat. Ja asiakkaita riitti muulloinkin kuin joulun aikaan. Hyvä tarjonta houkuttelisi halliin väkeä, mutta kunnon kauppahallissa pitää olla vähintään liha-, kala- ja vihanneskauppa. Mihin tahansa Keski- ja Etelä-Euroopan kaupunkiin meneekin, aina sieltä löytyy kauppahalli, jossa turisti voi tutustua maan herkkuihin.

Sitä paitsi oletteko te tarjousten perässä marketeissa juoksevat koskaan laskeneet, että se bensakin maksaa.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut