Mieleen painuneita tapahtumia Euroopassa ja Suomessa vuonna 2022

5.1. 5:00

Mennyt vuosi on ollut vaikeuksien ja surun sävyttämä. Ikävimpänä muistamme edelleen käynnissä olevan Venäjän hyökkäyssodan naapuriaan Ukrainaa kohtaan, joka yhä kiihtyvällä voimalla jatkaa infrastruktuurin ja siviiliväestön tuhoamista.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet eri puolelle Eurooppaa. Osa yrittää sinnitellä talven yli pommitusten keskellä, jolloin hengissä selviytyminen tuntuu hyvin epävarmalta.

Nyt onkin läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen tuen oltava sekä taloudellisesti, että varsinkin sotilaallisesti äärimmäisen tärkeää Ukrainan auttamiseksi lopullisen voiton varmistamiseksi.

Nyt kun vuosi on vaihtunut, arviot sodan päättymisestä ovat asiantuntijoiden mukaan hyvin epävarmoja. Toivoa sopii, että lopullinen rauha saataisiin solmituksi mahdollisimman pian.

Nyt tilanne näyttää kuitenkin aika lohduttomalta, koska merkkejä paremmasta ei ole, päinvastoin. Venäjä pyrkii kiihdyttämään pommituksiaan säännöllisin väliajoin.

Onneksi tilanne on Suomessa vielä rauhallinen, vaikka itärajan toisella puolella sotilaallinen uhka onkin lisääntynyt.

Nyt kun hankalasta koronapandemiasta ollaan selviämässä, toisenlaiset uhat ovat edelleen näköpiirissä. Euroopan Unioni oli alun perin tarkoitettu jonkinlaiseksi rauhan liitoksi, mutta nykyiset jäsenvaltiot ovat hyvin eripuraisia, johtuen – kuinkas muuten – Venäjältä tuotavasta energiasta.

Energiakriisi on saanut koko Euroopan polvilleen. Pakotteet eivät ole saaneet Venäjää antamaan periksi.

Suomen tulevalla hallituksella onkin työsarkaa tasapainotella neljän vuoden aikana kohonneen velkavuoren kurimuksessa. Suomen itsenäinen päätösvalta on uhattuna Unionin taholta.

Suomen vastahangoittelut EU-pöydissä ovat jääneet lepsujen selittelyjen tasolle. Päätösvalta Suomen metsistä, pelloista, soista ja turpeesta on ajautumassa komission päätösvallan piiriin vihreän siirtymän nimissä.

Onko siis oikein, että maat, joilla on vain "kourallinen" metsiä, voivat sanella miten Suomi metsiänsä käyttää ja hoitaa?

Ainakin yksi hyvä asia kuluneelta vuodelta on, että Suomi on hakemassa puolustusliitto Naton jäseneksi. Tästä kuuluukin kiitos presidentille, Marinin johtamalle hallitukselle ja koko eduskunnalle.

Erkki Santala

merikapteeni

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut