Katuväkivaltarikoksiin tulee puuttua ajoissa ja tehokkaasti, mutta silti jalkapalloa, ei pamppua

4.1. 6:00

Katujengiväkivallasta on tulossa vaalitaistelukysymys,

Keinot ongelman ratkaisemiseen ovat pääoppositiopuolueilla erilaiset. Perussuomalaiset kiristäisivät maahanmuuttopolitiikkaa, kokoomus kotoutumisen säännöksiä.

On esitetty, että väärä tapa puuttua katujengiongelmaan voi kostautua.

Presidentti Niinistö on myös ottanut kantaa rangaistuksiin. Hän sanoi, että jos joku toimii väärin, siihen on reagoitava muutenkin kuin korostamalla liberaaleja käsityksiä.

Katuväkivaltarikoksien taustalla lienee kuitenkin sellaisiakin ilmiöitä, joita hyvinkin voitaisiin hoitaa liberaaleilla säännöksillä, joita presidentti piikitteli.

Seuraamusten kiristäminen on suosittu ja helpoksi koettu keino puuttua rikoksiin, mutta se on tutkitusti tehoton tapa tehdä yhteiskunnasta aiempaa turvallisempi.

Jos esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten jengirikollisuus oikeasti halutaan saada kuriin, se onnistunee paljon paremmin sosiaalipalveluiden avulla kuin aloittamalla nuorten vankilakierre.

Katuväkivaltarikoksiin tulee puuttua ajoissa ja tehokkaasti, mutta keinot eivät saa olla sellaisia, jotka pikemminkin lisäävät epäluuloja ja pelkoja, ja mahdollisesti kostautuvat.

Rikoksesta on saatava siitä kuuluva tuomio.

Kansainvälistyminen, yhä vapaampi suhtautuminen huumausaineiden käyttöön ja perhesuhteiden löystyminen toimivat vaarallisena elatusalustana.

Tulisi muistaa miten huonotapaisia ”jengejä” on aina ollut. Edelleen lauletaan Pohjanmaan puukkojunkkareista.

Nyt tulisi vetää mukaan kaikki syystä tai toisesta syrjään jääneet. Autetaan heitä koulunkäynnissä, otetaan töihin ja mukaan yhdistystoimintaan.

Jalkapallo voisi olla tehokkaampi kuin pamppu.

Yrjö Saraste

sotaveteraani

Helsinki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut