”Porisuhdeneuvoja Luukkone” saanut 8 miljoonaa klikkausta

3.1. 6:00

Jussi Lehmusvesi käsitteli kirjoituksessaan (SK 28.12.) Porin ja Puolangan onnistumisia kääntää kummankin paikkakunnan tunnettuus voitoksi.

Ensimmäisen askeleen menestyksen tiellä Puolanka saavutti jo kaksi vuotta sitten, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC nimesi Puolangan ”maailman pessimistisimmäksi paikaksi”.

Porissa kehitelty Joonas Nordmanin esittämä hahmo parodioi kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta Porin murteen avulla ja negaation kautta. Siinä Porisuhdeneuvoja Luukkone jakeli neuvoja siitä, millä väljähtyneeseen Pori-suhteeseen saadaan kipinää.

Porin murteen voimakkaasta vaikuttamisesta oli saatu viitteitä jo vuonna 2019, jolloin Kotiliesi-lehdessä kerrottiin Kangasniemellä sattuneesta kummallisesta selkkauksesta, kun vahvaa Porin murretta puhuvaa lihakauppiasta luultiin ulkomaalaiseksi murtovarkaaksi. Tapaus osoitti, että Porin murre voi kuulostaa toisella puolella Suomea asuvan korvissa kuin ulkomaalainen puhuisi suomea vahvalla korostuksella.

Kiinnostuksen Porin murteeseen, sen opettamiseen ja oppimiseen soisi jatkuvan. Porin kaupungin avuksi – ja kaupunkilaisten iloksi – tarvitaan jatkossakin iloinen Porin murteen taitajien joukko.

Moni on varmaankin pannut merkille Porin torin laidalla sijaitsevan pitserian ikkunassa olevan tekstin ”Tua noi, hiuka häävii pizzaa”.

Porin murretta lisää katukuvaan.

Pekka Ovaska

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut