Sähköntuotanto ja -myynti pitää järkiperäistää

31.12.2022 7:00

Tuulivoima ja vety sopivat vain poliittiseen haihatteluun, ei käytäntöön.

"Kun vihreän politiikan uskomukset hallitsevat maassamme, loppuu kansalta niin sähkö, lämpö kuin leipäkin", kirjoitettiin jo 1990-luvulla käydyssä keskustelussa..

Tuulivoiman tukipolitiikka on pysäyttänyt perusvoimainvestoinnit, rakennetaan vain lisää järjetön määrä tuulivoimaa ilman vaatimusta säätövoimakapasiteetista.

Ensin pitäisikin rakentaa tuulivoiman tehon verran säätövoimaa. Sen jälkeen voidaan miettiä, kannattaako rakentaa rinnalle luotettavan tuotannon sekoittavaa tuulivoimaa.

Sähkön siirto jo myytiin Suomelta pörssiyhtiölle, nyt sähkömarkkina on monopolisoitu Nord Poolin omistukseen. Sähköyhtiöt myyvät sähkönsä sille, ja Nord Pool pystyy käyttämään monopoliasemaa hyödykseen sähkön hinnoittelussa.

Monopolit tuhoavat vapaan markkinatalouden. Ihmisillä ei ole mahdollisuuksia valita kuka myy ja millä hinnalla ostetaan. Tähän pitää saada muutos, terve kilpailu ja hinnoittelu kysynnän sekä tarjonnan mukaan ilman tukipolitiikka on tavoite.

Tuulivoimaa perustellaan vieläkin ilmaston hätätilalla. Ei Suomessa ole ilmaston hätätilaa. Suomessa on sähkön- ja ruoanhinnan hätätila, terveydenhuollon hätätila, kaikkien kustannusten nousun aiheuttama kansalaisten toimeentulon hätätila.

Hannu Aro

Eurajoki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut