Laillistettua ryöstöä?

30.12.2022 6:00

Sää kylmenee ja lämmitystä pitää lisätä, vaikka kuinka mielisi pitää kulut alhaalla. Sähkön hinta on huippukallista tilanteessa, jossa yhteiskunnan pyöriminen perustuu pitkälti sähköön ja sen varmaan saatavuuteen.

Sähkön hintaa on korotettu yksipuolisilla ilmoituksilla ja mitä sopimuksen osapuoli voi tehdä. Onhan tilanne lähellä kartellinomaista toimintaa. Tämä on törkeää rahastamista, piittaamatta monien perheiden taloudellisten tilanteiden tukaluudesta.

Tietenkin yhtiöiden tarkoitus on tehdä voittoa, mutta jos yhtiöiden voitot ovat satoja miljoonia, niin miten voi olla perusteltua tehdä rahaa ihmisten hädällä. Kaiken lisäksi pyritään ohjaamaan lähes pakolla pörssisähkön käyttöön, “jotta voit käyttää edullista sähköä oman tarpeen mukaan.”

Tiedämme, että talvella aurinko paistaa vähän, eikä pakkasella kovin lujaa tuulekaan – ja kaiken lisäksi tuulimyllytkin seisovat jäätymisongelmien vuoksi. Miksi sähkö on kallista? Tähän vaikuttaa Nordpool -järjestelmä, kun harva yhtiö voi enää myydä suoraan sähköä kuluttajalle.

Tämä sähkön hintaa nostava järjestely on kuluttajan kannalta käsittämätön. Voimme ajatella tätä yksinkertaistetun esimerkin kautta. Tarvitset lämmittämiseen klapeja neljä kuutiota. Sopivasti naapurilla onkin myytävää pari kuutiota hintaan 10 euroa, mutta hän ei voi myydä suoraan ostajalle.

Paikallinen, lisensoitu koijari sen sijaan voi ja hän tarjoaa apuaan ystävällisesti lämmityspuiden hankinnassa. Ostaja ei tiedä, että koijarilla on diili klapikauppiaiden kanssa, jossa hän maksaa kaikille myyjille korkeimman hinnan mukaan riippumatta siitä, mitä kukin klapeistaan pyytää. Eli koijari ostaa ne pari kuutiota hintaan 10 euroa kuutio, mutta kokonaistarve oli 4 kuutiota.

Seuraava myyjä myy yhtä kuutiota 100 eurolla ja viimeisen puuttuvan kuution myyjäkin löytyy, mutta hän pyytää röyhkeästi 1 000 euroa. Näin saadaan kuitenkin tarvittavat neljä kuutiota klapeja kasaan, joista maksetaan sitten kaikille korkeimman pyynnin mukainen hinta, eli yhteensä 4 000 euroa, kun jokaiselle pulitetaan 1 000 euroa kuutio.

Näin myös toimii Nordpool-järjestelmä. Ei ole merkitystä millä hinnalla ensimmäiset sähköyhtiöt myyvät sähkönsä, vaan sillä viimeisellä, joka tempaisee viimeisen tarjouksen pilviin. Järjestelmän hienous antaa tämän viimeisen tarjouksen hinnan myös sille ensimmäiselle myyjälle, eli kahden kuution myyjä ja sai myös klapeistaan sen 1 000 euroa kuutiolta, vaikka olisi tyytynyt kymppiinkin.

Mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä, jos hallitus antaa sähkömarkkinoiden ylihinnoitella sähkön ja valtio kerää siinä sivussa massiiviset verotulot, aivan kuin myös polttoaineissa. Viime vuosina hallitus on ajanut alas hiilivoimaloita ja jopa purkanut niitä nopealla aikataululla, turvevoimaloista puhumattakaan. Kuitenkin huoltovarmuuskeskus olisi halunnut jättää hiilivoimaloita reserviin, mutta se ei käynyt. 2020 purettiin vähintään piiput voimaloista. Aivan kuin öljytankkereita on alle kriisivalmiuden tarpeen.

Oman kansan etua ajava hallitus ei tämän tyyppistä toimintaa sallisi, mutta näin se menee nyt – puhumattakaan päästökauppasopimuksista, joiden myötä suomalaisten veronmaksajien rahaa lapioidaan ulkomaille.

Erikoista on, ettei sillä näytä olevan mitään väliä kuinka yrityksille käy tai kansalaisille. Yritysten konkurssit, kuin myös kansalaisten henkilökohtaiset konkurssit ovat muutaman kuukauden päästä edessä.

Ilmastovouhotuksella olemme saaneet maksajan ja kärsijän roolin, joten on aika miettiä seuraavia eduskuntavaaleja ja niitä, jotka asioista päättävät. Henkilökohtaisesti vaatisin hiilivoimaloiden rakentamista varavoimaloiksi juuri näitä talven kylmiä aikoja silmällä pitäen.

Pasi Mäenranta

varakansanedustaja (ps.)

eduskuntavaaliehdokas

Rauma

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut