Ei tullut kattoa, tuli himmeli

28.12.2022 5:00

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) esitys sähkön kilowattitunnin 20 sentin hintakatosta muuttui elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) virkamiesten käsittelyssä omituiseksi tukihimmeliksi.

Tukea maksettaisiin marras- ja joulukuun sähkölaskusta 100 euron omavastuun vähentämisen jälkeen enintään 700 euroon saakka toistaiseksi määrittämätön prosenttiosuus.

Tuki tulisi maksuun maaliskuussa, johon saakka kuluttajat saavat anomuksesta jäädä sähköyhtiönsä velallisiksi. Toivottavasti kuitenkin ilman yliaikakorkoa? Valtio maksaa tarvittaessa tukea sähköyhtiöille, jos kassavirta uhkaa tyrehtyä.

Kylmimmät talvikuukaudet, tammi- ja helmikuu, eivät kuulu tuen piiriin, jotta ihmiset pysyvät nöyrinä eivätkä ala lämmittämään liikaa. Siperia opettaa, sanoi Kiina-konsultiksi ruvennut Esko Ahokin (kesk.) aikanaan.

Kuten varatuomari Sampsa Kataja (kok.) totesi kolumnissaan (SK 27.12.), hosumalla eivät asiat tahdo hoitua. Tosin hallituksen ja virkamiesten välillä näyttää olevan epäselvyyttä, koska toimeksianto tukimallin rakentamisesta annettiin.

Lintilän mukaan sähkönhintakehitystä on seurattu ministeriössä jo kuukausia, virkamiehet puhuvat viidestä päivästä.

Erityinen piirre tukikeskustelussa on ollut mahdollisuus, että tukirahoja menee myös kesämökkien lämmittämiseen ja rikkaille. Rikkaisiin laskettaneen myös ne tavalliset 1970- ja 1980-luvun sähkölämmitteisissä taloissa asuvat perheelliset ja mummot ja vaarit. Kesämökit ovat osa kansallisvarallisuuttamme, josta ehkä kannattaa pitää huolta.

Pääministeri Marinin kattomalli olisi ollut selkeä ja yksinkertainen, mutta tietenkin myös kallis. Halpa ei ole myöskään nyt esillä oleva malli, jonka todelliset vaikutukset ihmisten toimeentuloon jäävät olemattomiksi. Hintakatto tai suora tuki ovat voimassa jo useissa EU-maissa.

Energiakriisi on viimeistään opettanut, ettei markkinatalous tässä tilanteessa toimi. Maamme sähkönkulutuksen ja -hinnan sitominen Saksan ostaman kaasun hintaan ja energiapolitiikkaan on ollut virhe. Sähkömarkkinoiden pitää olla omassa hallinnassamme mukaan lukien sähköverkot ja sähkön tuotanto.

Sähköyhtiöillä on nyt välipäivämarkkinat. Pörssisähkön varaan heittäytyneitä kuluttajia tietenkin arveluttaa, mitä pitäisi tehdä. Sähköyhtiöt tarjoavat jo alle 20 sentin sopimuksia ”kulutusvaikutuksella” kahden vuoden määräajaksi.

Järkevintä lienee laskea vuoden kulutuksen hinta ja verrata sitä omaa maksuvalmiuteen ja pörssiriskiin. Silti ratkaisu on pitkän tikun vetämistä.

Tapio Vallin

päätoimittaja, emeritus

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut