Sähkön kohtuulliselle hinnalle rajat

21.12.2022 8:19

Sähkömarkkinalain 67 pykälässä todetaan: ”Vähittäismyyjän, jolla on huomattava markkinavoima jollakin jakeluverkonhaltijan vastuualueella, on toimitettava vastuualueella sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille loppukäyttäjille…”

Tavallisen kuluttajan kannalta ”kohtuullinen hinta” on eri aikoina hyvin venyvä käsite. Mitä lienevät sähkömarkkinalain säätäjät laista päättäessään ajatelleet? Lepsun muotoilun tähden pienkuluttajat ovat nyt joutuneet riiston kohteeksi. Rahaa lapioidaan sähköyhtiöiden kassakaappeihin.

Nykyiset hinnat eivät ole kriisiin nähden kohtuullisia muualla kuin Kokkolassa ja Seinäjoella. Siellä sähkön hinta on lähellä SDP:n esittämää 16 sentin kattohintaa.

Talvi painaa päälle ja päätöksiä tarvitaan pikaisesti. Nopeasti sähkön hintaan pystytään vaikuttamaan vain samalla keinolla – valtion rahalla, jolla taka-aikoina valtio maksoi voimalaitosyhtiöille korvauksia lumisten talvien ja rankkojen vesisateiden jälkeen ylimääräisistä juoksutuksista.

Näistä ”yläkerran” sähköyhtiöille järjestämistä korvauksista päästiin ajan mittaan eroon. Myös nyt pelkän rahanjaon ja kuluttajien tukemisen lisäksi on pyrittävä sähkön hintamekanismista pysyvään ratkaisuun tulevien kriisien varalle.

Sähkön kohtuulliselle hinnalle on määriteltävä rajat.

Pekka Ovaska

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut