Qatarin emiirihallinto syyti korruptiorahaa urheilun kattojärjestöille

Tiedossa on myös se, että Qatarissa voi saada vankilatuomion seksuaalisesta poikkeavuudesta, koska se on maan laissa kielletty.

17.12.2022 17:46

Vuonna 1971 Qatarista löytyi maailman isoin kaasuesiintymä. Maakaasulla sittemmin rikastunut 3 miljoonan asukkaan Qatar vastaa noin 30 prosentista koko maailman nestemäisestä kaasun tuotannosta. Tämä on mahdollistanut sen, että Qatar on saanut järjestettäväkseen urheilun arvokisoja, kun korruptoituneet urheilujärjestöt ovat saaneet dollareita vastikkeena kisaisännyydelle.

Vuonna 2010 Kansainvälinen Jalkapalloliitto (FIFA) myönsi vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat Qatarille. MM-kisojen äänestyksessä Qatar voitti Yhdysvallat. Euroopan Jalkapalloliiton (UEFA) silloinen puheenjohtaja Michel Platini taustavaikutti, kun Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al-Thani pyysi tukea MM-isännyydelle.

Platini sai tuestaan kaksi miljoonaa dollaria FIFA:n silloiselta puheenjohtajalta Sepp Blatterilta. Siitä Platini määrättiin toimintakieltoon (2015–2023) kaikesta jalkapallotoiminnasta. Emiirihallinto maksoi FIFA:lle kisaisännyydestä 880 miljoonaa dollaria ja hallituksen jäsenille usean miljoonan dollarin voitelurahat.

Al-Thanien emiirisuvun hallitsemassa maassa asukkaista noin 350 000 on maan kansalaisia. Huomio on kulminoitunut rakennustyöläisten asemaan, niiden, jotka rakensivat epäinhimillisissä työoloissa – rangaistuksen pelko yllään – stadionit jalkapallon MM-kisoihin 2022.

Qataria on syytetty rakennustyöläisten käytöstä vaarallisissa työtehtävissä. Qatarin siirtotyöläiset tulevat Aasiasta ja Afrikasta. He saavat työstään palkan, jolla voivat auttaa perhettään kotimaassa.

Tiedossa on myös se, että Qatarissa voi saada vankilatuomion seksuaalisesta poikkeavuudesta, koska se on maan laissa kielletty.

Syys–lokakuun vaihteessa vuonna 2019 Qatarin Dohassa järjestettiin yleisurheilun MM-kisat. Qatarille järjestämisoikeuden myönsi Kansainvälinen Yleisurheiluliitto (IAAF) – nykyisin World Athletics (WA).

IAAF:n hallituksen jäsenet pettivät maratoonarit ja kävelijät, joista useat kilpailijat pyörtyivät yön pätsissä Dohan kaduille. Siihen oli syyllinen “seteliselkärankainen“ IAAF:n korruptoitunut hallitus.

Lusailin kaupungissa Qatarissa ajettiin MM-sarjan Formula 1 -osakilpailu vuonna 2021. Qatarilla on kymmenvuotinen sopimus Kansainvälisen Autoliiton (FIA) kanssa, joka alkaa vuonna 2023. Sopimus takaa Qatarille kansainvälistä näkyvyyttä ja FIA saa siitä “kaasudollareita“.

Käynnissä olevien jalkapallon MM-kisojen puheenaiheena on ollut Saudi-Arabian mahdollinen MM-kisaisännyys vuonna 2030. Saudi-Arabiassa poljetaan ihmisoikeuksia. Esimerkiksi rikoksista kuolemantuomion saaneista osa on teloitettu miekalla. Raha ratkaisee, missä pidetään jalkapallon MM-kisat 2030.

Kari Pajula

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut