Kela-korvausten romutus on käsittämätön päätös

16.12.2022 20:04

Eduskunnan 9. joulukuuta hyväksymän lakimuutoksen johdosta valtaosa yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon, eli fysioterapian, laboratoriotutkimusten ja kuvantamisen Kela-korvauksista lopetetaan 1.1.2023 alkaen. Enemmistöhallituksen kanta voitti äänestyksessä.

Päätös on käsittämätön.

Esimerkiksi fysioterapian osalta Kela-korvausta on nykyisellä systeemillä saanut kahdeksan euroa 60 minuutin fysioterapiasta lääkärin lähetteellä. Vuonna 2021 Suomessa kirjoitettiin ja korvattiin Kelan tilastoimana yli miljoona fysioterapialähetekäyntiä (Suomen Kuntoutusyrittäjät ry).

Kansalaiset ovat pitäneet nykyistä Kela-korvaukset mahdollistanutta järjestelmää tärkeänä, ja sillä on turvattu palveluiden saatavuutta myös pienituloisille ja ikääntyneille. Kela- korvausten poistuminen ei varmastikaan aiheuta suurta huolta hyvin toimeentuleville.

Julkinen sektori ei nytkään pysty vastaamaan palveluntarpeeseen, ja jos ihmiset vähentävät yksityisten palveluntarjoajien käyttöä, jonot tiettyihin palveluihin kasvavat kasvamistaan. Nyt uutta hyvinvointialueiden toimintaa aloitettaessa olisi ollut mielestäni pikemminkin tärkeää lisätä Kela-korvauksen määrää.

Suomessa on kaikkiaan noin 18 000 sote-alan yritystä. Pienenä fysioterapia-yrittäjänä ymmärrän Kela-korvausten poiston aiheuttavan sote-yrittäjille huolta ja tulevaisuuden pohdintaa. Monet yrittäjät ovat muutenkin ahtaalla oman elämän ja yrittämisen kulujen kasvamisen myötä.

Yrittäjän näkökulmasta toimitilojen vuokrissa on nousupaineita, sähkölaskut ovat selkeästi kasvaneet ja työn edellyttämien kulutustarvikkeiden hinnat ovat nousseet, kuten myös sähköisten potilastietojärjestelmien käyttöhinnat ja monet muut asiat.

Myös YEL-vakuutusta on uudistettu, ja muutokset tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Tämäkin on aiheuttanut yrittäjien keskuudessa huolta.

Koska yrittämisen kulut ovat selvästi kasvaneet, aiheuttaa se väistämättä yrittäjälle fysioterapian asiakashintojen korotuspainetta. Samaan aikaan hoidon Kela-korvaukset lakkaavat.

Näin ollen kärsijöinä ovat sairaat ja toisaalta hyvinvoinnistaan ja tulevaisuudestaan huolehtivat ihmiset. Joko he eivät pysty hakeutumaan hoitoon tai hakeutuessaan maksavat siitä korkeamman hinnan.

Jos he eivät käytä palveluita, kärsijöinä ovat yrittäjät, joiden toimintaedellytykset huononevat ja jopa yrityksiä voi kaatua.

Ei nykyinen punavihreä hallitus ainakaan pienten sote-yrittäjien asiaa aja, eikä liiemmin ajattele suomalaisten ihmisten hyvinvointia.

Toivon, että kansalaiset suhtautuisivat kriittisemmin meidän suomalaisten hyvinvointia, terveyttä ja taloutta romuttaviin päätöksiin.

Näkyisikö tämä vihdoinkin huhtikuun tulevissa vaaleissa?

Tiina Stenman

fysioterapeutti, yrittäjä

Porin kaupunginvaltuutettu (ps.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut