Sähkölle asetettava hintakatto Puolan mallin mukaisesti

13.12.2022 21:00

Puolassa kansalaisten ja yhteisöjen tuskaa korkeiden sähkölaskujen kanssa on helpotettu asettamalla hintakatto sähkölle. Puolan mallissa hinnan yläraja jäädytetään ensimmäisen 2 000 kWh osalta, ja 2 600 kWh osalta, kun perheessä on kolme tai useampi lapsi tai vammaisia henkilöitä.

Suomessa kotitalouksien keskimääräinen sähkönkulutus on ollut noin 8 500 kWh, joten malli ei kannusta lisäämään sähkön käyttöä, kun yläraja koskee vain ensimmäistä 2 000 kWh. Kuluttajia kannustetaan sähkötalkoisiin myös myöntämällä 10 prosentin alennus ylimenevältä osalta, jos kuluttaja pystyy osoittaa säästäneensä energiankulutuksestaan 10 prosenttia.

Ylimenevältä osalta hinta Puolassa on kuluttajille noin 142 euroa megawattituntia kohden ja 164 euroa megawattituntia kohden kunnille, mikroyrityksille, pienille ja keskisuurille yrityksille sekä julkisille rakennuksille, kuten kouluille, yliopistoille, kirkoille ja sairaaloille.

Suomessa malli suhteutettaisiin todellisiin energiatuotannon kustannuksiin. Yhteispohjoismaiset markkinavaatimukset tulisi myös ottaa huomioon.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti asiasta eduskunnalle erinomaisen toimenpidealoitteen. Aloitteessa esitetään energiaintensiiviselle teollisuudelle omaa subventoitua mallia, joka kannustaa leikkaamaan energiankulutusta ja siirtämään tuotantoa kuormittavimman kulutusajan ulkopuolelle. Julkisen sektorin tulee Puolan esimerkin mukaisesti leikata energiankulutusta 10 prosenttia.

Junnilan esittämä toimenpide tulee ottaa käyttöön välittömästi vähintäänkin talvikuukausien ajaksi, jolloin sähkön hinta on korkeimmillaan. Paitsi että hintasäätely parantaa kuluttajien ostovoimaa, se tukee yritysten kilpailukykyä ja on inhimillinen helpotus kansalaisille.

Nähtäväksi jää, kelpaako esitys hallitukselle vai jahkaillaanko tässäkin asiassa niin pitkään, että jäät ovat lähteneet ja vaalit käyty.

Petri Huru

kansanedustaja (ps.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut